chrome firefox opera safari iexplorer

21 квітня: це цікаво знати

21 квітня 2011 о 00:03

Де мистецтво, де талант, там нема ні старості, ні самотності, ні хвороб, та й сама смерть лише наполовину…
Антон Чехов

21 квітня за григоріанським календарем 111 день року. До кінця року залишається 254 дні.

У Великий, або Чистий четвер, який у цьому році припав на 21 квітня, у богослужіннях згадується тема «Тайної вечері», де Господь здійснив обряд «омовіння ніг своїх» учнів, яке символізувало готовність служити людям.

А у народі Чистий четвер – це день весняного очищення, тому ще до сходу сонця у господарствах починалося колись прибирання. Однак найголовнішим обрядом цього дня було вмивання та обливання водою. Бо й дотепер існує повір'я, що передранковий час найкращий для магічних дій, а отже, хто у цей час встигне викупатися, буде здоровим протягом усього року.

У народі 21 квітня називається на честь Святого Руфа. Вважалося, що цього дня все починає рости, тобто, вирушать з землі. «І трава, і всяка зелень, посаджена на Руфа інтенсивно рухається вгору», говорили колись. Однак, головною прикметою дня є те, що саме цього дня не варто йти до лісу, бо у давнину люди вірили, що на Руфа всяке гаддя вилазить із землі, а їх у цей час треба берегтися. Та й взагалі у народі гадюки вважалася диявольськими створіннями, а їхній рід символізував зло.

А ще за давнім повір'ям 21 квітня Сонце зустрічається з Місяцем. І якщо зустріч пройде добре – буде ясний день, і все літо буде гарним, якщо погано – день буде похмурим, непривітним, і все літо буде таким.

За церковним календарем 21 квітня вшановують апостолів Іродіона, Агаву, Руфа, Єрма та інших з ними; також згадують святого Нифонта, преподобного Руфа – затворника Печерського, мученика Павсилипа та святого Келестина.

Іменинниками 21 квітня є:
Іларіон, Іван, Юлія і Родіон.

21 квітня – день пам’яті Северина Наливайка (рік народження невідомий — 21 квітня 1597 р. страчений у Варшаві), козацького отамана керівника антифеодального селянсько-козацького повстання 1594 – 1596 років в Речі Посполитій.

Події 21 квітня:
1920 — у Варшаві між Польщею та УНР підписано загальну та торгово-економічну конвенції, згідно з якими Польща визнавали незалежність УНР й обіцяла їй військову допомогу.
1979 – відкрився Театр драми і комедії.

Чи знаєте ви, що:

Козацька медицина часто ґрунтувалася на тісному зв’язку зі зброєю, як не дивно. Леза, загартовуючи у вогні, охолоджували у воді. Цією водою і поїли знесилених та важко поранених. Давали також тим, хто від ран втратив багато крові. Заговорювали над «залізницею»(водою з залізом) пропасниці, навіювання. Тією ж водою з домішкою іржі лікували біль у печінці, тугу-нудьгу. На ній, ще гарячій, робили трав'яні настої.

Залізну воду не варили, бо вірили, що вона втрачає цілющу силу. Вона повинна була лише зігріватись од розпеченого заліза. Зброя, оброблена ковалем-циганом чи угорцем, вважалася магічною, щасливою. Вона відвертала нечисту силу й тамувала жорстокість ворога. Жінка, вмита водою, у якій циганська шабля охолоджувалася-купалася, мала уникнути татарського полону та невільничого ринку, якщо і ні — то ніде рабою гнаною не мала бути! Як-от Роксолана…

Аліна Астахова, «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути