chrome firefox opera safari iexplorer

Гетьманська резиденція претендує на перемогу в акції «7 замків України»

03 квітня 2011 о 17:59

Гетьманська резиденція. Перша столиця козацької держави — Чигирин. У місті знаходиться однойменний національний історико-культурний заповідник, до складу якого входить музей Богдана Хмельницького, історико-архітектурний комплекс «Резиденція гетьмана», а також Замкова гора.

«Чим унікальний Чигирин? Перш за все — своєю історією, яка сягає дуже давніх часів, ну, найбільш увійшло в всесвітню історію Чигирин — це як, дійсно, перша гетьманська столиця, яка розбудовувалася Богданом Хмельницьким, яка стала серцем козацької держави», — каже Світлана Павлова з Національного історико-культурного заповідник «Чигирин».

Історики наголошують — сам очільник гетьманства — легендарний Богдан Хмельницький — був надзвичайно спокійною, мовчазною та простою людиною в побуті. Єдина вишукана звичка — кава.

«Коли гетьмана відвідав венеціанський посол Альберто Віміна, то в кімнаті посол побачив звичайні дерев'яні лави, на яких були шкіряні подушки. В кімнаті висів дамаський килим, на килимі — лук і шабля та зброя, яку, звичайно, гетьман носить. Посол і занотував у своєму щоденнику, що Хмельницький прибрав своє житло таким чином, щоб не захопитися духом непомірної гордині», — каже молодший науковий співробітник відділу музею Богдана Хмельницького Любов Шмуго.

«Нині Чигирин — невеличке провінційне містечко: тут проживає всього 10 тисяч осіб населення. Для України, ясна річ, це невеликі розміри. Але колись саме Чигирин був столицею держави великого Богдана Хмельницького і саме тут вирішувалися політичні питання мало не всієї Східної Європи», — каже журналіст Ольга Кучер.

Через незначне державне фінансування, у гетьманській резиденції так і не добудували дві з 12 запланованих споруд. Ті, що зведені — не мають всередині експозиції. Батьківська ж хата Богдана Хмельницького стоїть без даху. А від самої чигиринської фортеці автентичною спорудою лишається тільки відбудований бастіон Дорошенка.

«Я розглядаю Національний заповідник і Чигирин як місце, яке б об'єднувало внутрішньо. Тому що я не знаю у донеччан чи, скажімо, у кримчан якогось застереження до Хмельницького. Адже якщо б показати цей об'єкт і прицілить його як туристичний — всі б їздили українці, а далі хай вже будуть їздити іноземці», — каже заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко, ініціатор акції «7 чудес України».

Свого часу у Чигирині активно велося будівництво туристичного комплексу — готелі мали бути як тодішні польське, російське чи турецьке посольства. Але в останні роки звідси пішли державні кошти, а вслід за ними — не стало і приватних інвесторів.

Аби привернути увагу до пам'ятки, її включили у список претендентів загальнонаціональної акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци».

Відеосюжет «Каналу 24» можна переглянути тут.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути