chrome firefox opera safari iexplorer

На Україну повернули 210 писанок з німецького музею

10 квітня 2011 о 16:48

11 квітня цього року о 15-й годині у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відбудеться урочиста церемонія передачі творів українського декоративного мистецтва, що були незаконно вивезені з колекції музею під час Другої світової війни до Німеччини та повернені навесні 2011 року.

Про це повідомляється на сайті музею.

Поверненню до музею цих унікальних пам’яток передувала копітка науково-пошукова робота. За результатами цієї діяльності зроблено висновок, що 211 творів народного мистецтва (210 писанок і 1 таріль), що знаходяться в Регіональному музеї міста Хьохштедт-на-Дунаї, мають інвентарні номери київського музею і були незаконно вивезені з його колекції під час Другої світової війни до Німеччини.

Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України доклала значних зусиль, щоб 211 твори повернулися до рідного музею.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути