chrome firefox opera safari iexplorer

Україна готується до тисячоліття Софії Київської

01 квітня 2011 о 17:29

У плани підготовки і святкування тисячоліття заснування Софійського собору Києва урядом Україну включено виготовлення та введення в обіг ювілейної пам'ятної монети «1011—2011. Софії Київській 1000 років».

Відповідний пункт з приміткою Національний банк (за згодою) включений у план заходів, приурочених до цієї події, затверджений розпорядженням уряду від 30 березня 2011 року. Він також передбачає доручення Міністерству інфраструктури забезпечити випуск двох поштових марок і конверта, присвячених 1000-літтю Софії.

Серед інших заходів заплановано формування експозиції та її показ у Франції, у штаб-квартирі ЮНЕСКО фотовиставки Софія Київська: віхи історії, підготовка науково-популярних видань, підготовка міжнародної конференції.

Крім того, план передбачає необхідність проведення ремонту та реставрації Софійського собору та південної вежі, реконструкцію її водонесучих мереж, електромереж, упорядкування архітектурного ансамблю. Відповідальним за ці роботи визнано Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Вартість робіт у плані не уточнюється.

Крім того, влада своїм розпорядженням від 28 березня, яке передбачає перерозподіл коштів Держбюджету з Резервного фонду на державні капітальні витрати, виділила Міністерству інфраструктури 14 млн гривень на проведення ремонтно-реставраційних робіт на об'єктах Києво-Печерської лаври.

Як повідомлялося, в жовтні минулого року уряд України прийняв цілісний майновий комплекс Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника і будівлю Успенського собору, розташованого на його території, у державну власність.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути