chrome firefox opera safari iexplorer

Українські ріки несуть сміття у Європу

11 квітня 2011 о 12:15

Українці примудряються засмічувати не лише свій дім, а й сусіда. Найбільші річки Закарпаття — Тиса та Латориця захаращують береги європейських країн.

Щодня лише за 1 хвилину українськими водними потоками на територію цих країн потрапляє від 30 до 50 пластикових пляшок. Європейці вже третій рік скаржаться на нас. Поки ще усно. Якщо далі так піде — заговорять про штрафи.

«Національна проблема стала міжнародною. Ми цінуємо зусилля України в турботі за чистоту басейну Дунаю. Для того, щоб від українського сміття не страждали країни нижче за течією, створена Міжнародна комісія з охорони басейну річки Дунай», — каже виконавчий секретар Міжнародної комісії із захисту річки Дунай Філіп Веллер.

Цими вихідними Єврокомісія організувала збір смітптя у річці Латориця. За три кілометри від неї — кордон Словаччини. Туди могли потрапити і 60 кубометрів непотребу, яке зібрали під час операції Краб. Аби вивезти усе сміття, яке зібрали в річці, знадобилося 10 вантажівок.

«Ми втрачаємо імідж нашої держави на кордоні. Ми знаємо, що всі води, які формуються на території берегів басейну верхньої Тиси Закарпатської області — всі води течуть до сусідніх країн. А це Словаччина, Угорщина. Як правило під час повеней — десятками і сотнями тонн сміття, потрапляє на територію Європейських країн», — каже начальник Закарпатського облуправління водного господарства Володимир Чіпак.

Втім, захаращення річок — це не лише проблема водного господарства. Навряд чи допоможуть тут і вказівки уряду. Проблема існуватиме, доти, поки українці не навчаться елементарно прибирати за собою і не засмічувати довкілля.

Джерело: канал 24
Розділи: Довкілля Здорова