chrome firefox opera safari iexplorer

Долю Десятинної має вирішувати громадськість столиці?

22 травня 2011 о 01:14

Долю Десятинної церкви в Києві має вирішувати громадськість столиці, вважає Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко.

На його думку, «непроста ситуація, що склалася навколо Десятинної церкви, засвідчує, що долю залишків найвидатнішої пам'ятки Київської Русі мають вирішувати не тільки чиновники КМДА або кілька священників, а мають вирішувати всі кияни».

Він наголосив, що «сьогодні деякими чиновниками та політиками виношується ідея забудувати фундамент однієї з найважливіших пам'яток української історії «пафосною церквою», однак це не означає, що таку ідею підтримують фахівці, кияни і загалом суспільство».

«Зважаючи на те, що сьогоднішнє керівництво КМДА не обиралося киянами, то єдиний варіант демократичного, справедливого і фахового рішення питання — це винесення питання долі Церкви на міський референдум», — зазначив Томенко.

Як відомо, на цьому тижні відбувся конкурс щодо проекту забудови території Десятинної церкви.

З другої спроби переможцями були оголошені два проекти. Перший передбачає накриття фундаменту Десятинної «скляним хрестом», без побудови музею або церкви, але з невеличкою капличкою біля виходу на Пейзажну алею.

Другий — будівництво на місці Десятинної «величезної важкої церкви».

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути