chrome firefox opera safari iexplorer

Перевидання першої біографії Тараса Шевченка визнали найкращою книгою

07 травня 2011 о 11:09

Головний приз «За найкращу книгу» на Міжнародному фестивалі дитячої книги, який відбувся у Львові, отримало видання «Життя та твори Тараса Григоровича Шевченка» Михайла Чалого.

Нагадаємо, ця книга – спільний проект Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» та видавництва «Веселка», яка побачила світ у ювілейний рік 150-ї річниці повернення Тараса Шевченка в Україну.

Це унікальна у своєму роді книга, адже її автор — Михайло Чалий – особисто знав поета. Він познайомився з Тарасом Шевченком у 1859 році, і з того часу неодноразово з ним зустрічався та листувався.

Іншою особливою цінністю є те, що автор не завжди подає усталено пафосні оцінки життя та творчості Тараса Шевченка, натомість, знаходить пояснення, чому дехто з відомих українців, сучасників Шевченка, з традиційного українського погляду (зазвичай із заздрощів), в старшому віці змінював своє ставлення до творчості Шевченка на більш критичне.

Також унікальними є 100 Шевченкових листів та стільки ж адресованих до нього, які містить це перевидання.

Як зазначає директор видавництва «Веселка» Василь Степаненко, «на фестивалі ми отримали два головні призи. Це дитяча книга «Найда» Віктора Терена, в якій описується пригоди однойменної собаки. Це видання отримало грамоту «За внесок у розвиток дитячої літератури». Проте найголовніший приз був саме за Шевченка. За цю книгу ми отримали дорогу статуетку із золотим пером як «Найкраща книжка».

«Для усіх цінителів Шевченка – знаменна дата, що сьогодні побачило світ це перевидання, адже воно одразу здобуло собі загальне визнання і серед читачів, і в інформаційному просторі. «Коли ми приїхали до Львова, то вже всі чекали на цю книжку», — згадує Степаненко.

Цікавим є те, що за місяць розійшлося майже 800 примірників цього видання. І це при тому, що видавництво «Веселка» не має власної торгівельної мережі розповсюдження. Такий результат лише двох виставок плюс те, що до видавництва звертаються із проханням купити цю книгу, і її надсилають прямо в руки замовнику.

«Найголовніше те, що серед представництв усіх дитячих видавництв, біля нашого було найбільше людей. Ми впевнені, що це саме завдяки Шевченкові», — коментує успіх книги директор видавництва.

Вартість одного примірника видання «Життя та твори Тараса Григоровича Шевченка» складає 50 грн., а це досить демократична ціна в теперішніх ринкових умовах. Звичайно, якщо пройти по книгарнях, то, скоріш за все, ціна збільшується…. Але саме за таку ціну книгарня «Веселка» відпускає це видання.

Крім кількох презентацій, ця книга побувала на київській книжковій виставці, тепер – на львівській. Незабаром «Веселка» представить її і в «Мистецькому арсеналі».

«Хочу винести особливу подяку Миколі Томенку, адже без допомоги його фонду ця книга не побачила би світ. Через скруту у галузі видавничої справи і певні історичні події, мережі розповсюдження ще з 1991 року стали неактуальними, і кожному автору доводилося самому «прилаштовувати» свої підручники. Тому сьогодні є унікальним той факт, що без будь-якої торгівельної організації ми продали за такий короткий термін 800 примірників, а це — велика цифра в теперішніх умовах. Дякуючи допомозі патріота – Миколі Томенку — ми сьогодні маємо змогу тримати першу біографію Шевченка в руках», — зазначає директор видавництва «Веселка Василь Степаненко.

Як відомо, Львівський міжнародний фестиваль дитячої книги відбувся 28-30 квітня. На ньому незалежне журі визначало призові гран-прі та переможців. На фестивалі були представлені близько восьми країн, серед яких були присутні Росія, Білорусь та Польща.

Юлія Кондрацька, «Рідна країна»