chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві представили етнологію Черкаського краю

17 травня 2011 о 15:35

З 12 по 16 травня у Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбувалася виставка-презентація доробку науково-дослідної лабораторії «Етнологія Черкаського краю» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Унікальні зразки вишитих рушників, сорочок, ляльок-мотанок, виробів з дерева, фотографій, картин та старовинних ікон були зібрані і представлені співробітники лабораторії разом зі студентами факультету української філології, які займаються пошуково-експедиційною роботою у селах історичної Уманщини, у одній із залів столичного музею.

На відкриття виставки завітали поважні гості – представники від міністерства культури, науковці, професори, літератори, поети.

Вітальні слова першого дня звучали від ректора УДПУ імені Павла Тичини, доктора педагогічних наук, професора Наталії Побірченко, директора музею Петра Гончара, вченого у галузі педагогіки, доньки видатного педагога Ольги Сухомлинської, археолога і письменника Юрія Шилова, поета, перекладача, державного і громадського діяча, Героя України Івана Драча, головного редактора часопису «Народознавство», члена Національної спілки письменників України Миколи Дмитренка та письменника-публіциста, професора Віктора Жадька.

Урочиста частина презентації супроводжувалася українською народною піснею, у виконанні чоловічого вокального гурту «Гонта», майстер-класами «Театру Слова», «Студії українського танцю», «Театру народної драми» та демонстрацію фрагменту весняного обряду «А вже весна скресла…».

Поринувши у це обрядодійство на мить здалося, що не відвідувачі музею, а сама зала Музею Івана Гончара пишно вбрана в українську сорочку, заквітчана українським рушником і підперезана народною піснею. А з усіх картин і вишиванок передається фольклорна пам’ять віків нашого народу, адже на кожному із зібраних експонатів зафіксовано історію села, його відомих людей, етнофорів-носіїв.

Представлені фольклорні й етнографічні матеріали постійно поповнюються, з особливою увагою зберігаються і складають цінний доробок, який доповнює культурну й фольклорну минувшину не лише історичної Уманщини, «землі Богдана та Тараса», а й усієї України.

Додала Інна Журавель, випускниця УДПУ 2005 року

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути