chrome firefox opera safari iexplorer

6 червня хочуть зробити в Україні Днем російської мови

07 червня 2011 о 17:35

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови «Про проголошення в Україні 6 червня Днем російської мови». Автором документа є народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.

Як повідомив у коментарі Gazeta.ua парламентарій, проект ініційовано відповідно до рішення ЮНЕСКО та рекомендацій Організації об'єднаних націй (ООН), засновником якої є наша держава.

«Урамках програми підтримки і розвитку багатомовності та культурної багатоманітності, заступником генерального секретаря ООН, керівником департаменту публічної інформації ООН Кіо Акасака було проголошено 6 червня Днем російської мови», — зазначив Колесніченко.

На його думку, прийняття постанови дасть можливість більш повно гарантувати громадянам України, які вважають своєю рідною мовою російську, право на використання рідної мови, що в подальшому сприятиме згуртуванню народу України.

Водночас «регіонал» наголосив, що не знає, які можуть бути в Україні негативні наслідки у разі прийняття такого документу.

«Про який негатив можна говорити, якщо ми кажемо про євроінтеграцію, про те, що ми підтримуємо європейські та міжнародні цінності? Чи ми виходимо з ООН, і нам не до вподоби її рекомендації та конкретні рішення?» — запитав політик.

Разом з тим, передбачувану реакцію представників ВО «Свобода» та інших українських націоналістів Колесніченко вважає «їхнею проблемою».

«Хай пропонують інші рекомендації... Наприклад, Львівська облрада вважає, що Європа — їй не указ, героїзуючи лідерів ОУН... На людей, які не розуміються у міжнародних зобов'язаннях та документах, не варто робити ставку. Інакше ми будемо хуторянською державою, яка житиме у печерному віці і не інтегруватиметься в європейську та світову спільноту», — резюмував «регіонал», додавши, що складно передбачити, чи буде прийнята його постанова у ВР.

Нагадаємо, 6 червня в Україні відзначають День журналіста.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути