chrome firefox opera safari iexplorer

Міжнародний фестиваль німого кіно в Одесі

27 червня 2011 о 12:21

Міжнародний фестиваль німого кіно триває в Одесі. Його особливістю є нічний перегляд стрічок. Вперше в Україні у програмі — відреставровані шедеври німої світової кінокласики.

Фестиваль розпочався з показу стрічки «Два дні», знятої в Одесі у 1929 році режисером Георгієм Стабовим. Майже віддразу цей фільм заборонили у Радянському Союзі. Утім у Сполучених Штатах вона йшла з аншлагами. Тепер — повернулася на батьківщину.

Перегляд німого кіно супроводжує музика. Джазмен Юрій Кузнецов тапером себе не вважає, каже — він і співавтор, і співрежисер. Допомагає глядачеві  поставити акценти, звернути увагу на деякі деталі.

Фестивальних стрічок — лише  чотири. Утім, це класика  світового кіно. Як-от французький шедевр «Страсті Жанни Д'Арк». Гра акторки Рене Фальконетті у цій стрічці визнана критиками «найкращою акторською грою, будь-коли знятою на плівку». Оригінальна версія фільму до 1980 року вважалася загубленою і була знайдена випадково. Робота з реставрації таких кінострічок — копітка, кажуть на фестивалі.

Нині триває робота над реставрацією української кінокласики — «Перекоп», «Навесні», «Нічний візник», «Людина з кіноапаратом», «Звенигора». Останній фільм, знятий метром кіно Олександром Довженком у 1928 му році, планують показати на наступному фестивалі.

 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути