chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську розгорнули найбільший у світі прапор України

29 червня 2011 о 13:30

У Дніпропетровську з нагоди Дня Конституції розгорнули найбільший у світі Державний прапор України. Акцію організували націонал-патріотичні сили області – кілька політичних партій, що входять до об’єднання «Демократична Дніпропетровщина» і низка громадських організацій. Організатори хочуть, щоб цей прапор зафіксували у Книзі рекордів Гіннеса як найбільший у світі за розмірами державний прапор.

Найбільший прапор України має розміри 30 на 45 метрів і площу – як половина футбольного поля. Його пошила одна з донецьких майстринь, вдова шахтаря. Стяг уже побував у багатьох містах України. До Дніпропетровська він прибув з Берестечка. 

Політичні сили, які ініціювали акцію, цього дня відмовились від партійної символіки і політичних гасел, говорить голова Дніпропетровської обласної організації УНП Анатолій Сокоринський.

«Цей прапор, попри всі намагання розділити Україну на Схід і Захід, по мові, по вірі, – він єдиний може об’єднати Україну. Ніякий червоний прапор не може об’єднати Україну, просто наближаються вибори і нашим опонентам треба щось робити. Усе то просто надування щік у черговий раз», – зазначає Анатолій Сокоринський.

Свято чи не свято? 

У розгорнутому вигляді стяг зайняв усю площу перед Оперним театром. Аби тримати синьо-жовте полотно у Дніпропетровську, знадобилося більше ніж сотня людей. Багато хто прийшов святково вбраний, у вишиванці, з символікою України. До акції долучились і студенти, і літні люди. А втім, тримали величезний прапор зі змішаними почуттями.

«Я Христина. Мені 18 років, я навчаюсь у Національній металургійній академії України. Ми вирішили долучитись до свята, розгорнути прапор. Якщо зараз твориться історія, то ми вирішили брати у цьому участь. Звичайно, є гордість за те, що ми живемо в такій гарній країні, як Україна. Конституцію ми знаємо не дуже добре. Ми вивчали, але не дуже глибоко», – говорить студентка, учасниця акції.

«Я Ніна Олександрівна. Ні, це не свято. Чому? Тому що, на жаль, нашу Конституцію не виконують «слуги народу». Якби вона діяла, то це було б справжнє свято. Але влада має знати, що є такі люди, для яких Державний прапор дуже дорогий!» – зазначила учасниця акції.

«Я Любов Єфремівна, а це – Лідія Єфремівна, ми сестри. Ми щирі українки. А влада у нас не така, як має бути. Ми прийшли сюди, на це свято, з таким трепетом, з такою трепетною душею! Ми стоїмо і молимось за Україну: дай Боже, щоб Україна жила й процвітала», – поділились своїми почуттями літні жінки.

Рекорд має зареєструвати Книга Гіннеса 

Прапор, розгорнутий сьогодні, вже занесений до Книги рекордів України. Тепер організатори сподіваються, що його зареєструє й книга рекордів Гіннеса як найбільший державний прапор у світі, говорить співорганізатор акції, голова об’єднання «Демократична Дніпропетровщина» Олександр Соколик.

«Це найбільший у світі прапор. Книгою рекордів Гіннеса зараз зареєстровано як найбільший у світі – прапор Греції. Він має площу 600 квадратних метрів. Наш має площу 1350 квадратних метрів, тобто удвічі більшу. Він поданий до реєстрації в Книгу рекордів Гіннеса», – зазначив Соколик.

На акції з розгортання Державного прапора у Дніпропетровську організатори мали намір збирати підписи проти червоного стяга. Але від цієї ідеї відмовились після того, як Конституційний Суд визнав неконституційним вивішування червоного прапора Перемоги поруч із національним.

24 серпня, на День Незалежності України, прапор-рекордсмен розгортатимуть у Києві.

 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути