chrome firefox opera safari iexplorer

Україну визнали центром світової кіберзлочинності

19 червня 2011 о 15:56

Україна є важливим центром хакерства і кіберзлочинності. Про це заявив британський журналіст та історик, автор низки досліджень і книг про організовану злочинність у Європі Міша Ґленні.

За його словами, Україна — дуже важливий центр хакерства і кіберзлочинності, поруч із такими центрами як Росія, Бразилія, Китай і меншою мірою — Індія. У цих країнах — досить освічене молоде населення, високий рівень безробіття і обмежені можливості працевлаштування.

На питання про те, чи варто пересічним українцям перейматися інтернетною загрозою, Ґленні відповів: «Якщо ви не сприйматимете всерйоз загрозу вірусів та інших комп'ютерних програм, які запускають зловмисники, то або ваші комп'ютери, або комп'ютери ваших близьких будуть уражені. І коли щораз більше українців користуються інтернетом для щоденних потреб і більше їх користуватиметься банківськими послугами через мережу, продаватимуть чи купуватимуть через інтернет, вони щораз більше опинятимуться під загрозою стати жертвами різних видів кіберзлочинності», — каже він.

Британський журналіст також зазначив, що окремою проблемою є комп'ютери, які керують системами електропостачання, водопостачання та інших систем інфраструктури.

Утім, він також заявив про те, що кіберзлочинність не є негайною загрозою для кожного. А Україна, на його думку, тут в особливому становищі, адже має один із найнижчих у Європі рівнів під'єднаності до інтернету.

Ідеться десь про 20% користувачів інтернету від загалу населення. І це означає, що відносно мало людей можуть бути потенційними жертвами кіберзлочинності, підкреслив він.

«Іншим аспектом кіберзлочинності, в результаті якого Україна перебуває у відносній безпеці є те, що більшість кіберзлочинів є злочинами проти власників кредитних карток. А більшість власників кредиток живе у США, західній Європі, Японії і на Близькому Сход», — додав експерт.

«Це означає, що українці — у відносній безпеці. Але попри низький рівень користування інтернетом Україна стала місцем, де кіберзлочинність досить давно перетворилася на галузь бізнесу», — каже Міша Ґленні.

Нагадаємо, нещодавно українські хакери вкрали в закордонних банках понад 40 млн доларів. До діяльності зазначеного угруповання причетні близько 20 осіб — мешканців різних регіонів України, п'ятеро з яких було затримано співробітниками СБ України.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути