chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені хочуть годувати людей штучним м'ясом, щоб запобігти екологічній катастрофі

21 червня 2011 о 14:33

За підрахунками вчених, при вирощуванні м'яса викиди парникових газів знижуються на 96% у порівнянні з викидами при вирощуванні худоби на звичайних тваринницьких фермах.

Дослідники з Оксфордського і Амстердамського університетів, з'ясували, що штучне - вихід для споживачів, які піклуються про навколишнє середовище, але не в силах стати вегетаріанцями. Вирощування м'яса в лабораторії допоможе убити двох зайців — і прогодувати зростаюче населення планети, і пом'якшити вплив на навколишнє середовище.

За підрахунками вчених, при вирощуванні м'яса викиди парникових газів знижуються на 96% у порівнянні з викидами при вирощуванні худоби на звичайних тваринницьких фермах. Енергії також потрібно менше — на 7-45%, ніж на виробництво тієї ж ваги свинини, яловичини та баранини звичайними способами.

«Мясолабораторія» також допоможе заощадити землю і воду. Вона займе всього 1% землі в порівнянні зі звичайною фермою і буде споживати на 96% менше води.

При цьому вчені не пропонують негайно замінити звичайне м'ясо штучним, тому що поки це неможливо. Але, підкреслюють вони, «виробництво штучного м'яса в потенціалі — набагато більш ефективний та екологічно-чистий спосіб дати людям м'ясну їжу».

Штучне м'ясо буде дешевим, його виробництво допоможе поліпшити умови утримання худоби, а в потенціалі запобіжить виснаження сільськогосподарських земель.

Як зазначається, у світі споживання тваринних білків збільшується: мільйони жителів країн відтепер можуть дозволити собі м'ясо. Наслідки — зліт цін на зерно, знищення лісів у районі Амазонки. Загострюється також дефіцит питної води. Тривають відчайдушні пошуки нових сільськогосподарських угідь: наприклад, Китай скуповує землі за кордоном.

Якщо збільшити інвестиції в розробки штучного м'яса, на ринку воно з'явиться вже через 5 років, вважають його розробники. Вчені закликають екологічні організації та уряду фінансувати дослідження, посилаючись на їхню користь для економіки та екології.

Можна зазначити також, що нещодавно свіже рішення продовольчої проблеми запропонували японські вчені — вони винайшли  з людських нечистот.

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля Здорова

5 грудня

Інші дати
День працівників статистики
Відзначається День працівників статистики в Україні 5 грудня. Це професійне свято, встановлене Указом Президента від 02.12.2002 № 1120/2002.
Розгорнути
Народився Михайло Дерегус
(1904, с. Веселе, Харківська область - 1997) - український графік і живописець. Автор картин «Тарас Бульба на чолі війська», «Тарас слухає кобзаря», «Дума про козака-бандуриста», «Маруся Богуславка», «Козака несуть», «Народження пісні».
Розгорнути
Народився Григір Тютюнник
(1931, с.Шилівка Полтавська область - 1980) - українського письменника. Автор творів «Вогник далеко в степу», «Климко», «Син приїхав» та інші.
«Немає загадки таланту. Є вічна загадка любові». (Григір Тютюнник)
Розгорнути
Народився Олександр Олесь (Кандиба Олександр Іванович)
(1878, м. Білопілля, Сумська область – 1944) – український поет. Автор збірок «З журбою радість обнялись», «Поезії».
«Сміються, плачуть солов'ї Ти не дивись, що буде там, І б'ють піснями в груди: Чи забуття, чи зрада: "Цілуй, цілуй, цілуй її - Весна іде назустріч вам, Знов молодість не буде! Весна в сей час вам рада» (Олександр Олесь)
Розгорнути

Новини Дивитися всі