chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти: підготовка журналістів Києво-Могилянською академією — незаконна

20 липня 2011 о 14:16

Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Ярослав Болюбаш вважає незаконною підготовку Києво-Могилянською академією магістрів за фахом «журналістика».

Про це він сказав в ефірі «5 каналу» увечері 19 липня.

«На сьогодні не існує законних підстав підготовки магістрів-журналістів на основі різних бакалавратів. Вона (академія) єдина чомусь здійснювала цю підготовку і, як виявляється, незаконно», — сказав Болюбаш.

З його слів, Києво-Могилянська академія протягом декількох років проводить підготовку журналістів-магістрів на основі різних бакалавратів, однак у системі освіти існує певне законодавство, яке передбачає, що підготовка магістрів на основі різних бакалавратів допускається винятково в так званих специфічних категоріях, таких як «педагогіка вищої школи», «стандартизація», «державне управління» і т.д.

«А які документи видасть Києво-Могилянська (академія)?», — запитав Болюбаш.

Він зазначив, що якщо така підготовка називається експериментом, то будь-який експеримент повинен мати програми експерименту, певні проміжні звіти, рекомендації.

«Чому ж Києво-Могилянська не внесла тоді якусь пропозицію для того, щоб з'явилася така спеціальність у специфічних категоріях? Звичайно, вже не „журналістика“, а якась специфічна журналістика, назву вони повинні придумати», — сказав Болюбаш.

Він також спростував звинувачення в тому, що в міністерстві кілька людей визначає обсяги державного замовлення.

Як повідомляли Ukranews, про відмову Міносвіти надати держзамовлення низки магістерських програм Києво-Могилянської академії стало відомо 8 липня. Міністерство оголосило про це вже після завершення прийому документів від абітурієнтів. При цьому дві магістерських програми – журналістика і соціальна робота – не одержали жодного місця держзамовлення. Згодом Міносвіти виділило академії ще декілька додаткових місць держзамовлення, однак журналістика, як і раніше, не одержала жодного.

Згодом директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко заявив про відмову від діалогу з міністерством і самостійний пошук коштів для навчання студентів.
Пізніше очолюване Дмитром Табачником міністерство оприлюднило коментар з цього приводу, у якому згадало «заангажованість» ВНЗ, а також висунуло ще ряд претензій до нього.

У свою чергу, випускники академії створили фонд стипендійних програм UKMA Alumni, метою якого є збір засобів на стипендії кращим абітурієнтам Могилянської школи журналістики.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути