chrome firefox opera safari iexplorer

Під Львівською ратушею хочуть зробити підземний музей

27 липня 2011 о 12:55

Після закінчення археологічних робіт в дворику Ратуші планують відкрити підземний музей. Про це повідомила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, пише ЗІК.

«Ми розпочали майже 2 тижні тому розкопки, триватиме все до середини серпня. Зараз ми знаходимося на глибині 3,5 м, відкрили мур, попередньо можна сказати, що це мур 17 століття. Маємо декілька десятків фрагментів кераміки 18-16 століття. Знайшли керамічну люльку та декілька монет, які збереглись не у дуже доброму стані. Зараз люлька та монети знаходяться у лабораторії, їх опрацьовують. Є ідеї накрити склом і зробити підсвітку, щоб можна було охочим прийти і подивитися, але це вже будуть вирішувати архітектори. Ми хочемо визначити товщину муру. А також плануємо розширити розкопки, відкрити більшу площу», – розповів Назар Войтович.

«Наша Ратуша поглинула не тільки свою попередницю, а й невеличку торгову вуличку «Багатих крамів», тому несподіванки при археологічному шурфуванні не було. Тепер треба вирішити кілька питань. Перше, як все-таки влаштувати ліфти для будинку, які повинні опиратися на плиту якраз в місці виявлення старих фундаментів. І друге, що з ними зробити: засипати чи експонувати, а якщо експонувати, то як саме. Є кілька способів експозиції таких розкопок: залишити відкритими, відповідно законсервувавши камінь;. накрити склом і оглядати через нього, або включити в підземний туристичний маршрут. Схиляємося до останнього, тим більше, що розробка проекту такого маршруту триватиме протягом наступних 20-ти місяців за кошти Програми добросусідства «Польща-Україна-Білорусь», – розповідає Лілія Онищенко.

За інформацією прес-служби Львівської міської ради, розкопки у дворику Ратуші проводять перед реставраційними роботами, які заплановано провести у будівлі міської ради у цьому році.