chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові реконструювали перший футбольний матч

15 липня 2011 о 13:38

Копанка — так колись називали футбол на Львівщині. Перший турнір з цієї гри 117-тирічної давнини — реконструювали у Львові. Тоді суперниками українців були поляки. Для них цей матч також став першим офіційним. Зустріч львів'ян та краків`ян завершилася перемогою господарів. Як і більше століття тому, на поле у Стрийському парку вийшло 22 футболіста.

У 1894 році футбол був грою джентльменів. Особливих правил не існувало. Заборонялися лише  підкати та штовханина, а м`яч  ганяли, як заманеться. Замість воріт були прапорці. Краєзнавець Петро Радковець сьогодні у ролі судді. Каже, сторіччя тому футбольне поле було завдовжки 100 і завширшки 60 метрів. Тоді  для глядачів, і для футболістів це була радше забава.

Дослідник українського футболу, журналіст Іван Яремко переконаний, що  відтоді в Україні почалася футбольна ера. Єдиний м`яч у тодішній грі забили львів`яни. Краків`яни мали намір відігратися, але гру припинили.  Перший матч в історії України тривав усього 6 хвилин. Утім, автор першого голу став для львів`ян героєм.

Теперішній футбольний матч реконструювали юні гравці. Усе інше — як 117 років тому. Спортсмени вийшли на поле у білих сорочках. За команду з Кракова грали у синіх штанях,  львів`яни — у попелястих. Хіба що глядачів побільшало на кілька тисяч.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути