chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові реконструюють перший в історії України та Польщі футбольний матч

07 липня 2011 о 10:31
14 липня у Львові відбудеться історична реконструкція футбольного матчу — першого в історії України та Польщі футбольного матчу, що відбувся 14 липня 1894 року у Львові між командами товариства «Сокіл» Львова і Кракова.

Дійство, що організовують департамент «Євро-2012» Львівської міської ради та Федерація футболу Львівської області, відбуватиметься в Стрийському парку, поряд з пам’ятником, який присвячений саме першому футбольному матчу в Україні, повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Хоча гра – це реконструкція матчу, що вже відбувся, проте команди гратимуть в повну силу і переможець стане відомим лише після закінчення гри. Гру судитиме професійний суддя. Перед початком гри, за давньою традицією, гратиме оркестр», — повідомили у департаменті «Євро 2012».

На переможців чекають призи: як сучасні, так і раритетні.

Нагадаємо, на території України перша футбольна команда з місцевих жителів під назвою «Сокіл» була створена 1894 року у Львівському гімнастичному товаристві «Сокіл». Свою першу офіційну гру вона провела у Львові з краківською командою «Сокіл» 14 липня 1984 року на новозбудованому стадіоні в рамках другого зльоту гімнастичного товариства «Сокіл», який проходив під час другої Галицької загальнокрайової виставки досягнень.

Гра тривала до першого гола. М’яч у ворота суперників забив на 6-тій хвилині львів’янин Володимир Хомицький (19.04.1878 – 12.07.1953). Матч судив професор Виробек із Кракова. Проведений матч вважається початком літопису українського футболу. Цю дату офіційно затверджено в 1999 році Виконавчим комітетом Федерації футболу України.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути