chrome firefox opera safari iexplorer

Україна перетворюється на тропіки

26 липня 2011 о 11:41

Затяжна спека до 40 градусів, як минулого літа, або різка зміна погоди зі злив на суху спеку і навпаки, як це відбувалося в червні-липні цього року, роблять Україну схожою на тропічну Африку.

Варто відзначити, що на державному рівні вже готується документ з масштабною назвою: «Національний план адаптації до кліматичних змін». Про це повідомила відповідальна за зв'язки зі ЗМІ Держагентства екологічних інвестицій при Кабміні Ілона Заєць, пише Сегодня.

«Перед нами поставлено завдання — скласти „План адаптації“, — розповіли нам фахівці агентства. — Потім він буде погоджений з Мінфіном і Мінюстом.

По суті, в ньому прописане те, що слід врахувати поточні і прогнозовані зміни клімату, можливі наслідки для усіх економічних секторів. Наприклад, енергетики. Доведеться задуматися над тим, як ефективніше охолоджувати АЕС у спекотні літні місяці.

Також потрібно враховувати те, що споживання електроенергії літом через увімкнені кондиціонери практично таке ж, як і взимку, коли масово вмикаються обігрівачі. Перша версія „Плану адаптації“ може бути складена вже нинішньої осені».

За словами екологів з держагентства, швидше за все, в плані будуть прописані і рекомендації для аграріїв — яким сортам овочів і злаків віддавати пріоритет, а від яких утриматися. Наприклад, є сенс перейти на вирощування пізніших сортів пшениці. Що ж до овочів, то, за словами екологів, треба серйозно розглядати таку вигоду від потепління клімату, як можливість збору двох урожаїв в рік (наприклад, капусти, гороху, моркви і т. д.).

Старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного НДІ Владислав Тимофєєв говорить, що подібні до нинішніх різкі зміни погоди влітку були і 10, і 20 років тому, проте зараз вони відбуваються частіше — з періодичністю тиждень-два.

«Це означає, що влітку наш помірний клімат стає схожим на тропічний. На півдні і в Криму стало більше опадів», — розповів він.

Експерти-аграрії говорять, що у нових температурних режимах в Україні можна буде вирощувати банани, але не в промислових масштабах. «Їх вже окремі садівники вирощують в Криму», — говорить експерт агроринку "Асоціації «Українського клубу агробізнесу» Роман Сластьон.

Нагадаємо, що у найближчий тиждень синоптики прогнозують спеку по всій країні більше 30 градусів. У Криму і південних областях температура досягатиме 38 градусів, на сході, в центрі країни і в Києві — до 34, проте у вихідні трохи похолодає — до 25-28 градусів. У західних регіонах — 28-31, проте щодня дощі та грози.

Часта зміна погоди не вплине на ціни на сезонні продукти. «Овочі і фрукти і далі дешевшатимуть, аж до серпня. В середині місяця ціни стабілізуються, а починаючи з вересня підуть вгору», — прогнозує директор компанії «ПроАгро» Микола Верницкий. Завдяки вологій погоді цього року плодоносні рослини довше живуть, а значить більше плодоносять.

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля Здорова

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути