chrome firefox opera safari iexplorer

Українців збираються поставити на електронну «соціальну карту»

14 липня 2011 о 11:48

Міністерство фінансів планує ввести електронну соціальну карту, на якій буде зберігатися інформація про пільги, послуги, виплати та інші гарантії для громадян.

У  випадку ухвалення законопроекту «Про впровадження електронної соціальної карти», з 2015 року без такої карти не можна буде користуватися пільгами, отримувати субсидії та доплати.

Цей законопроект передбачає, що соцкарту отримають усі громадяни, які беруть участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. На ній буде зберігатися інформація про пільги, послуги, виплати та інші гарантії, на яких має право громадянин.

У Мінфіні пропонують створити єдину інформаційно-аналітичну систему обліку й управління засобами соціальної сфери, розробляти й координувати яку будуть у Міністерстві соціальної політики.

Електронна соціальна карта буде засвідчувати особу її власника і її соціальні права, а також містити пенсійний, страховий і соціальний додатки. Інформація на карті буде оновлюватися у випадку отримання людиною певних пільг або послуг.

У Мінфіні від коментарів відмовилися, а в пояснювальній записці до законопроекту зазначили, що впровадження карти необхідне для підвищення рівня адресної соцпідтримки.

У Мінсоцполітики розповіли, що карти потрібно буде пред’являти в органах соціального захисту, де будуть установлені термінали для роботи з ними. Дані з терміналів будуть передаватися в єдину базу для ідентифікації користувача.

До 31 грудня 2014 року отримання пільг можливе як із картою, так і без її, але з 2015 року використання карт обов’язкове.

 Пілотний проект із використання соцкарти буде розпочато у Чернівецькій області.

Один із кураторів неофіційно повідомив, що сфера використання соціальних карт буде ширшою — від ЖЕКів і лікарень до держустанов і транспорту.

«На початковому етапі, звісно, не в усьому громадському транспорті нам вдасться встановити такі термінали. У таких місцях, як метрополітен, буде простіше», — зазначають у міністерстві.

У Мінфіні не змогли оцінити вартість впровадження проекту, але розраховують, що частину витрат покриє Всесвітній банк.

Заступник директора адміністративного департаменту, начальник управління інформаційних технологій Мінсоцполітики Антон Басін оцінив первинну вартість проекту у 500 млн грн.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути