chrome firefox opera safari iexplorer

Харківська міні «Асканія-Нова» під загрозою зникнення

30 серпня 2011 о 09:22
Майже два місяці ніхто не годує та не опікується тваринами та птахами, що мешкають у Старосалтівському розпліднику під Харковом.

Як розповідає голова екологічної групи «Печеніги» Сергій Шапаренко, якого цитуєDeutsche Welle, оскільки останні роки територія навколо Печенізького водоймища масово забудовується віллами, дикимтваринам не лишилося місця.

«Їм ніде вирощувати потомство. І сюди, на цей „шматок затишку“, від браконьєрів сховався бобер, сіра та біла чапля знайшли місце для гнізд, деякі дикі качки та лебеді. Але найцікавіше те, що у штучно створених озерах з'явилася рідкісна істота — предок риб, з присоскою замість щелепи — мінога. А вона водиться тільки у по-справжньому чистій воді, та в Україні ії складно знайти», — каже Шапаренко.

У червні на територію розплідника вдерлися невідомі, які вигнали усіх співробітників на підставі документів про придбання в одного з харківських інститутів напівзруйнованих будинків колишньої турбази.

Майже одночасно з цим з'явився висновок Вовчанської районної прокуратури стосовно того, що земля була передана в оренду підприємству Оршанського — «Монтаж-електро» «із порушеннями законодавства, оскільки земельну ділянку не було вилучено зі складу державного лісового фонду».

Місцева селищна рада задовольнила протест прокурорів, та скасувала рішення своїх колег 20-річної давнини. А підприємець Оршанський з цього моменту не зміг заходити на «свою» територію, та хоча б годувати тварин.

Екологи ретельно вивчили документи та впевнені, що покупці будинків турбази діяли незаконно.

«Ще в радянські часи вони існували напівофіційно. Їх не можна було будувати. Це природоохоронна зона водоймища, тому і документи на них отримати неможливо! Це чисте рейдерство», — каже голова екологічної групи «Печеніги» та вважає, що прокуратура має порушити кримінальну справу за фактом захоплення.

Також екологи звертають увагу прокуратури на те, що підприємство «Монтаж-електро» отримало оренду «на абсолютно законних підставах»: «Зміни до Лісового кодексу були внесені пізніше. І ось по ньому підприємство, маючи документ на оренду землі, мало б отримати право на лісокористування. Тому, у всіх, хто брав землю у 90-х роках, згідно із сучасним законодавством, є помилки та огріхи», — каже Шапаренко та вважає, що документи і на землю, і на сам розплідник, треба привести у відповідність до нового законодавства.

Нині директор «Монтаж — електро» намагається в суді поновити свій договір оренди. «Є роз'яснення Конституційного суду, що без згоди користувачів такий договір селищна рада не може скасовувати», — каже Оршанський.

У позові підприємець вимагає відшкодування своїх витрат, якщо землю в нього остаточно відберуть: «Хай призначають експертизи. Вони мають мені сплатити все, що я витратив», — каже підприємець. Юрій Оршанський стверджує, що за 15 років вклав в облаштування території парку та розведення тварин декілька мільйонів доларів.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути