chrome firefox opera safari iexplorer

Місто-привид Орбіта — цікавий варіант для сталкерів. Фото

30 серпня 2011 о 14:52

Місто-привид Орбіта розташоване на Черкащині поблизу дороги на Чигирин. Орбіта стала дуже популярною серед так званих сталкерів — людей, що полюбляють індустріальний туризм, пише Gazeta.ua.

Ще в 70-ті роки, коли Україна входила до складу СРСР, на Черкащині почали велике будівництво – Чигиринську АЕС. Поруч зі станцією майже одночасно взялися зводити будинки для майбутніх працівників. Коли ж 1986 року на Чорнобильській АЕС стався вибух, всю діяльність тут припинили, тому місто опустіло й звідти всі роз'їхались.

Фото gazeta.ua

«Я завжди хотів відвідати Чорнобиль. Розпитував знайомих, які там побували, читав репортажі в Інтернеті та намагався знайти хоч якусь цікаву інформацію, — розповідає черкащанин Микола. — Але боявся з'їздити туди, мене зупиняв високий рівень радіації. Альтернативою для мене стала Орбіта».

Фото gazeta.ua

На сьогодні Орбіта — два дев'ятиповерхових будинки, так звані малосімейки, універмаг, магазин та декілька інших технічних будівель. Пройшли десятки років, а там і досі залишились якісь незмінні й непідвласні часові маленькі деталі: дитячі наклейки на стінах квартир, пусте меню в їдальні, забутий кимось лист, один єдиний на все місто цілий плафон під універмагом.

Фото gazeta.ua

«Орбіта мені дуже нагадала ЧАЕС, такого флеш-беку я не відчувала ніколи. Деякі деталі в них неймовірно схожі, — розказує Оксана, досвідчена індастріал-туристка, що побувала в Прип'яті, КрАЕС та інших місцях. — Здається, наче ти на мить потрапив в іншу, зовсім не свою епоху. Вражає все: загальний вигляд, будинки, купа ластівок та їх гнізда повсюди. Колись важливі для когось речі тепер просто валяються на підлозі. Чиїсь листи, старі газети та розбиті вщент вікна й двері. Моторошно іноді просто доторкнутися до тих речей. Це ж зовсім не Прип'ять, ніхто тут з примусу раптово не покидав свою домівку – а все одно страшно».

Фото gazeta.ua

Дістатись до містечка можна машиною, автобусом чи автостопом.

Фото gazeta.ua

Трохи далі від міста можна натрапити на недобудовану Чигиринську АЕС, що теж користується популярністю серед туристів.

 

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути