chrome firefox opera safari iexplorer

Під Києвом знімають історичну драму «Матч смерті»

04 серпня 2011 о 10:44

Російсько-українську історичну драму «Матч смерті» знімають під Києвом. Ця картина розповідає про легендарний футбольний поєдинок між українською та німецькою збірними 1942-го року. Тоді футбол зіграли на київському стадіоні «Зеніт». Та оскільки зараз там — хмарочоси, зйомки перенесли у Васильків.

Військовий оркестр грає перед початком футбольного матчу. От тільки не сучасного, а року 1942-го. Футбольне поле містечка Васильків, що під Києвом, днями перетворилося на знімальний майданчик.

Анатолій, місцевий мешканець: "Ще ні одного дня не пропустив — вважайте, приходимо на півсьомого і, вважайте, зайняті до 11-ти".

Журналіст: "Ночі?"

Анатолій, місцевий мешканець: "Да".

Місцеві дідусі — найзапекліші фанати ще невідзнятої картини. Чергують тут уже 5-й день. З-за дерев виглядають кумирів з великих екранів.

Анатолій, місцевий мешканець: "Потому шо цікаво — тому і сидимо". 

Валентин, місцевий мешканець: "Я хотел посмотреть хоть на Безрукова. Ну, на Боярскую хотелось посмотреть — но нас не подпускают".  

Не підпускають близько кіношники і пресу. Щоб не заважали фільмувати ключовий епізод картини — «матч смерті». Так у народі називали легендарний футбольний поєдинок, зіграний в окупованому німцями Києві у серпні 1942-го. Тоді спортсмени київського «Динамо» та "Локомотиву" з рахунком 5:3 розгромили німецьку збірну. Потому частину українських гравців розстріляли, решта — опинилася у концентраційних таборах. Як кажуть - за відмову програти окупантам.

Для зйомок у фільмі обирали акторів лише із футбольним минулим. Та й ті перед тим, як з'явитися у кадрі, пітніли на полі три місяці поспіль. Не пропускати м'ячі під керівництвом тренера мінського «Динамо» Сергія Овчинникова вчився і Сергій Безруков. У стрічці йому дісталася головна роль — воротаря Миколи Раневича. І все це — у формі сорокових років.

Вчився Безруков не лише у воротах стояти, а й слова вимовляти — на український манер.

Без любовної історії у фільмі - нікуди. Пару Безрукову вже втретє після «Іронії долі» та «Адмірала» складе Лизавета Боярська.

Решта акторів — майже всі українські. Та й грають вони в основному в масовках, як ось цей київський хлопчина Максим. На кастинг прийшов — думав, гратиме футболіста, та роль отримав неочікувану. А у цих дітлахів інше завдання - рвати горлянки. На підтримку своїх.

Чи потраплять кадри із ними до стрічки - діти дізнаються вже незабаром. Наприкінці серпня зйомки планують завершити. А на великих екранах картина «Матч» має з'явитися напередодні чемпіонату Євро-2012 і якраз до сімдесятиріччя легендарного воєнного поєдинку.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути