chrome firefox opera safari iexplorer

Американці теж зняли фільм про «Матч смерті»

27 серпня 2012 о 08:53

Перший національний телеканал продемонстрував документальний фільм «Нескореність: Історія ФК Старт» виробництва одного з провідних спортивних телеканалів США — ESPN.

Про це ІП повідомила прес-служба Першого національного.

Зазначається, що документальна стрічка «є спробою американських журналістів показати об'єктивну картину подій 70-річної давнини, які відомі в нашій історії як „Матч смерті“.»

Фільм було знято у квітні цього року в Києві, а прем'єра в США відбулася напередодні матчу Україна-Швеція (першої гри збірної України на Євро-2012).

У 20-хвилинному фільмі йдеться про історію київської футбольної команди «Динамо», яка в довоєнному Києві була «важливим джерелом української національної гордості» та матч киян з футбольною командою німецьких військовослужбовців «Flakelf» влітку 1942 року.

Показ фільму став можливим завдяки підтримки посольства України в США, яке виступило з пропозицією показу даної стрічки та провело успішні переговори із компанією ESPN щодо передачі Національній телекомпанії прав для некомерційного показу фільму на території України.

Згідно з радянською легендою, «матч смерті» був так названий через те, що ряд футболістів, які до війни грали в основному складі київського «Динамо», були показово розстріляні за відмову програти зустріч.

Місце проведення легендарного матчу — стадіон «Старт», якому минулого року загрожувала небезпека зникнути, бо будівельна фірма сина Миколи Азарова мала намір його забудувати.

Насправді матчів між місцевими командами та збірними німецьких та угорських окупантів було кільканадцять. Футболісти «Динамо» Микола Трусевич, Олексій Клименко та Микола Коротких пізніше були розстріляні гітлерівцями в Сирецькому концтаборі. Невідомо, наскільки це було пов'язано з футболом.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути