chrome firefox opera safari iexplorer

Пересопницькому Євангеліє виповнюється 450 років. Програма заходів

29 серпня 2011 о 09:08

Не оминуло дійство  увагу і Глави держави, який візьме участь в урочистих заходах з нагоди 450-річчя Пересопницького Євангелія, які пройдуть в селі Пересопниця.

Прес-служба Рівненської ОДА також оприлюднила програму святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія.

О 10:00 відбудеться офіційне відкриття пішохідного туристичного маршруту (центральний вхід до комплексу), а о 12:00 – відкриття самого культурно-археологічного комплексу «Пересопниця» та літературно-музичні композиції «Повернення Першокниги через 450 років» і «Світло Пересопницького Євангелія».

З 13:00 розпочнеться фестиваль поліських страв «Кулінарна спадщина».

З 14:00 до 17:00 пройде військово-історична реконструкція біля фортифікаційної споруди, показові бої, демонстрація зброї й обладунків. На цей ж час заплановані Пересопницькі читання (показ документальних фільмів, доповіді науковців, презентація ювілейної монети, погашення немаркованого конверта, виступи фольклорних колективів).

18:00гала-концерт Міжнародного фестивалю духовної музики «Блага вість Пересопниці». На завершення – церемонія нагородження.

Також упродовж дня відвідувачі зможуть ознайомитися з виставками, присвяченими історії міста Пересопниця та історії Пересопницького Євангелія, відвідати майстер-класи з ковальства, гончарства, ткацтва, лозоплетіння, соломо плетіння, взяти участь у підготовці сучасного рукопису літературного перекладу Пересопницького Євангелія.

Пересопницьке Євангеліє - визначна рукописна пам'ятка староукраїнської мови та мистецтва XVI ст. Один із перших українських перекладів канонічного тексту четвероєвангелія.

Починаючи з 1991 року, стало традицією під час присяги президента на вірність народові України поряд з Конституцією України та Актом проголошення незалежності України класти Пересопницьке Євангеліє як найдорожчу духовну святиню.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути