chrome firefox opera safari iexplorer

Унікальний курорт на Закарпатті завалили сміттям. Фото

18 серпня 2011 о 15:00

Знамените солоне озеро Кунігунда на околиці селища Солотвино Тячівського району на Закарпатті помітно обміліло. Відпочивальники нарікають на сміття та необлаштованість курорту.

«Це ж раніше був унікальний курорт. Люди приїздили сюди, щоб полежати в солоній воді. Озеро порівнювали із Мертвим морем. Через високу концентрацію солі вода виштовхувала тіло. Можна було лежати на воді й газету читати. А тепер води стало жабі по коліна та щей сміття гори лежать. Спеціально приїхав, щоб показати це незвичне місце дітям, а тут немає що дивитися», — нарікав Андрій Демчук із Луганська.

Щороку в Солотвино приїздять тисячі туристів. Найвідоміше із місцевих солоних озер називається Кунігунди. Раніше його глибина сягала до восьми метрів. У ньому лікувальна ропа та сульфідна грязь. Посередині озера острів.

«Бридко у воду заходити. Вчора купалися, а в метрі від нас пропливло людське лайно. У воді лежать поліетиленові пакети, пластикові пляшки. Так занапастили. А ще за вхід на пляж здирають по п'ять гривень. Не має лежаків, грибочків від сонця, душу. Щоб помитися, то йдемо на базу відпочинку. Там за три гривні дозволяють холодною водою сполоснутися. У воді безліч якихось огидних червоних комах. Вони там просто кишать», — обурилася Олена Мельник із Волинської області.

Науковці пояснюють, що в умовах такої високої концентрації солі у воді живуть ракоподібні – артемії.

«Ймовірно йдеться саме про цих ракоподібних. Вони поширені по всьому світу. В Україні, зокрема, живуть у солоних озерах Криму, одеських лиманах. Артемії не становлять жодної загрози здоров'ю людини. Вони не кусаються й не спричинюють заражень, якимись інфекційними хворобами. Єдине, що туристам може бути просто не приємно купатися в такій воді з артеміями», — пояснила Тетяна Гусаковська, біолог з Рівненського державного гуманітарного університету.

Навколо солоних озер у Солотвино є літні бари й бази відпочинку. За кімнату без зручностей просять 150 грн. Холодильник один на поверх. Він закривається навісним замком. Кімната із туалетом і душем коштує від 300 грн. Чим далі від озера, тим ціни на житло нижчі. Найдешевше знімати кімнати в селищі. Деякі бази відпочинку звели власні басейни з солоною водою. День купання у них коштує від 10 грн.

Фото gazeta.ua

 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути