chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні поширюється масове захоплення європейців — cкандинавська ходьба

05 серпня 2011 о 13:51

В нашій країні скандинавська ходьба — напрям ще молодий, у світі «nordic walking» — один із найбільш динамічно поширюваних серед видів фізичної активності, пише «Україна молода».

Збоку цей вид спорту виглядає для нас дещо дивно: люди крокують з лижними палицями, але без лиж. Насправді ці «диваки» — не втікачі з божевільні, а прихильники одного з найбільш передових видів фізичної активності: скандинавської ходьби. Цей простий і корисний вид фізкультури завойовує у світі дедалі більшу популярність, і вже мало де у Європі залишилися регіони, де не було б бодай однієї траси для любителів nordic walking.

Перша українська школа скандинавської ходьби відкрилася торік у Дніпропетровську. Її засновник Ігор Єфименко захопився цим спортом у 2008 році, познайомившись на навчанні у Москві з литовським прихильником нордичного крокування. Спершу Ігор тренувався для себе — для лікування міжхребцевої грижі лікар порадив укріплювати одночасно м’язи спини та пресу, і виявилося, що скандинавська ходьба підходить для цього якнайкраще.

Порівняно з іншими видами фітнесу, цей підкуповує простотою, універсальністю, а також корисністю. Так, на відміну від пробіжки, під час якої навантаження припадає переважно на нижню частину тіла, правильна техніка нордичного кроку дозволяє задіяти до 90 відсотків (!) м’язів. При цьому калорій спалюється на 47 % більше, ніж при звичайній ходьбі. Натомість навантаження на суглоби значно менше, тож скандинавська ходьба підходить і тим людям, яким через певні захворювання лікарі не радять багато ходити чи, тим паче, бігати.

Фото gazeta.lv

Техніка скандинавської і, зокрема, фінської ходьби настільки проста, що навчитися їй можна за кілька хвилин.

Спеціальні палиці для скандинавської ходьби в Україні коштують досить недешево: від 320 до 900-1000 гривень. Але, скажімо, в Німеччині на розпродажах у магазинах спорттоварів можна побачити цінники від 9,90 євро за штуку. Головне — підібрати правильний варіант ціпка, залежно від того, як часто і з яким навантаженням ви плануєте займатися.

Для схуднення і посилених спортивних тренувань ходити треба не менше п’яти разів на тиждень бодай по годині. Просто «для здоров’я» вистачить і однієї–двох прогулянок у вихідні.

Щоб підібрати палиці для скандинавської ходьби відповідно до зросту, треба поставити одну з них на носок ноги і взятися за держак: за комфортної довжини лікоть має утворити чіткий прямий кут. Вирахувати довжину палиці можна також за формулою 0,7 від вашого зросту.

Простіше, коли палиця телескопічна, розсувна: її можуть використовувати люди різного зросту.

«Рідна країна»

17 квітня

Інші дати
Григорій Давиденко
1921 – льотчик, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. Здійснив 215 бойових вильотів, провів 13 повітряних боїв.
Розгорнути
Народився Микита Хрущов
(1894, с. Калинівка, Росія - 1971) – радянський державний діяч, керівник Комуністичної партії УРСР (1938 – 1947), перший секретар КПРС (1953—1964).
Цвіте терен, цвіте терен, А цвіт опадає. Хто в любові не знається - Той горя не знає. (Українська народна пісня)
Розгорнути