chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні — п’ята хвиля еміграції – дитяча

26 серпня 2011 о 11:22

Українська еміграція змінює своє обличчя. Експерти говорять про вже– дитячу, коли заробітчани активно забирають своїх дітей. Ця хвиля може нести для України навіть більше загроз, аніж попередні.

Українські заробітчани, які вже пропрацювали у певній країні кілька років і адаптувалися, намагаються забрати своїх дітей до себе. Таких прикладів щоразу більшає, розповіла в рамках конференції «Дитина українського мігранта: виклики та перспективи» директор суботніх шкіл асоціації українців в Португалії Оксана Гуцько. Для таких дітей бракує українських шкіл з 5 навчанням. Приміром, у Португалії діє тільки одна, ще є такі навчальні заклади у Чехії та Греції. А от суботні школи лише допомагають українських дітям краще адаптуватися і не забувати українське коріння.

Утім, найбільша проблема, на думку Гуцько, виникає з дорослими дітьми 17-18 років, які важко вливаються в суспільство і не мають можливостей вступити до іноземного вузу. Для них треба створювати окремі пансіонати, додає директор. Вона вважає, що дітей треба забирати ще у молодшому, або підлітковому віці, бо це менше травмує.

Роблячи вибір між варіантами забрати чи залишити дитину в Україні, Оксана Гуцько радить однозначно – забирати. Водночас, вона визнає, що хвиля еміграції, яка буде викликана в такий спосіб, буде згубною для України, адже люди виїздять вже сім’ями, що означає відсутність стимулу для повернення.

Представник МЗС України у Львові В’ячеслав Войнаровський відзначив, що нерідко українські діти опиняються за кордоном сам на сам з проблемами – без знання мови і навіть місця проживання, коли батьки трагічно гинуть чи просто безвідповідальні. За таких ситуацій бракує допомоги громадських організацій. Ще одна проблема – це змішані шлюби: мати не реєструє дитину як громадянина України, а згодом стає об’єктом шантажу з боку родичів чоловіка, які за певних обставин навіть погрожують відібрати дитину.

Зі свого боку, психологи б’ють на сполох, адже у дітей, які залишаються надовго без одного чи обох батьків, не формується модель їх майбутніх сімей, і ця проблема невдовзі гостро стоятиме перед українським суспільством.

За різними підрахунками на заробітки з України виїхали від 4,5 до 7 мільйонів осіб. 70% з них перебувають за кордоном нелегально. Кожна заробітчанська сім'я у західноукраїнських селах залишила в середньому 2-3 дітей.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути