chrome firefox opera safari iexplorer

Завдяки посередникам українцям продають ліки у 10 разів дорожчі

22 серпня 2011 о 09:49

У результаті проходження через ланцюжок посередників ціни на ліки в українських аптеках різко відрізняються від ціни виробника. Такі дані містяться в розслідуванні Державної митної служби.

74% ліків, імпортованих з Білорусі, продаються в Україну посередницькими компаніями, зареєстрованими в Новій Зеландії, США і Ізраїлі. Аналогічна схема діє при постачаннях ліків з Росії.

Наприклад, препарат для лікування ішемічного інсульту «Церегин» коштує у білоруських аптеках по нашому курсу 10,88 грн за упаковку, а в Україну постачається офшорами по 111 грн, в 10 разів дорожче.

У 2010 році Мінохоронздоров'я закупило через фірму Isatella limited (Кіпр) 601 800 доз вакцини для профілактики туберкульозу за ціною від 14,63 до 16,15 грн за одиницю. Тоді як в 2009 році компанія «Ганза» здійснила два постачання цієї вакцини Мінохоронздоров'я, використовуючи прямий контракт з виробником, за ціною 1,53 грн за упаковку. В результаті завищення ціни в 10 разів за рубіж було додатково перераховано 8,4 млн грн бюджетних коштів.

Митниця передала ці факти в компетентні органи, проте нікого з посадовців поки не затримали.

Нагадаємо, нещодавно уряд відмінив свою постанову N785, якою передбачалося ввести ПДВ на ряд виробів медичного призначення.

Як повідомлялось, в Україні планується введення державного регулювання цін на лікарські препарати.

За словами голови Державної служби по лікарських засобах Олексія Соловйова, поки тільки обговорюється механізм, як це зробити. Поки немає навіть проектів документів з цього питання.

У той же час, Міністерство охорони здоров'я спільно з Державною службою лікарських засобів, а також з групою в Кабінеті міністрів займається вивченням цієї проблеми.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути