chrome firefox opera safari iexplorer

11 літераторів випустили книгу «Письменники про футбол»

02 вересня 2011 о 10:04

Гра мільйонів на сторінках книги. Одинадцять оповідань одинадцяти небайдужих до футболу літераторів зібрали під однією обкладинкою.

Тут і сучасні класики — Юрій Андрухович та Юрій Винничук, і літературна молодь - Макс Кідрук, Артем Чех та Сашко Сидоренко, відомий як «Фоззі» з гурту «Танок на Майдані Конго». Кожен зі своєю — непередбачуваною, часом навіть фантастичною, як траєкторія польоту м’яча, історією. Упорядник та натхненник книги — Сергій Жадан — каже, організувати письменників, аби ті швидко закінчили роботу, було досить важко. Втім, зізнається, він і сам письменник, тож знав які аргументи використовувати.

“Насправді, я нічого собі і не уявляв. я думав, що це буде просто збірка 11-ти хороших оповідань. Вони могли бути іншими, могли бути інші автори, могли бути інші оповідання, але, мені здається, в такому вигляді, в якому антологія існує сьогодні — вона доволі органічно виглядає”, — каже письменник, упорядник книги Сергій Жадан.

Самі автори зізнаються — ще до пропозиції долучитися до футбольної антології дехто мав в запасі невикористані літературні ідеї, інші ж — просто перемістили реальних персонажів з власних життів до вигаданих історій. Кажуть, працювали важко, але результатом задоволені — тож поціновувачі спорту тепер мають нагоду зацікавитися літературою, а книголюби, можливо, стануть вболівальниками.

“Я пішов в паб, там де всі футбол дивилися, сів у куточку і за 2 дні швиденько все це накропав, а потім довго вичитував. А потім ми були на гастролях з «танком» і з заставив всіх десь під ранок після концерту це слухати. Дівчата, які там були — всі позасинали і я подумав, що треба щось міняти в оповіданні”, — каже музикант, письменник Олександр «Фоззі» Сидоренко.

“Найцікавіше те, що я в той час був у Єгипті, у пустелі. Я чисто випадково вийшов на зв’язок. Потім я виїхав в Каїр, думав що його допишу, але ви знаєте, що тоді робилося в Каїрі і я його геть закинув. Потім мене арештували в Сирії, коротше, це тягнулося дуже довго. Зрештою, я таки добрався до Києва і його дописав”, — каже письменник Макс Кідрук.

За словами видавництва — цікавість до книги вже чимала. На підтвердження слів — повністю залюднена книгарня під час презентації і довжелезні черги до кас та за автографами до авторів.

“Автори — професійні есеїсти, багато хто з них любить футбол, тому, я думаю, книжка варта уваги”, — каже Лесь.

Книгу «Письменники про футбол» надрукували суттєвим, як для вітчизняного книговидавництва накладом у 10 тисяч примірників. Втім, жартують, напередодні «Євро -2012» готові випустити ще кілька партій, які стануть гарним сувеніром. Щоправда підкреслюють — «другого тайму», тобто продовження, з новими авторами та новими історіями наразі видавати не планують.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути