chrome firefox opera safari iexplorer

11 оповідань про футбол писали за гонорар і на згадку про «Динамо»

04 вересня 2011 о 12:56

В харківському видавництві «Клуб сімейного дозвілля» вийшла антологія «Письменники про футбол».

«Зараз вираз „в рамках Євро-2012“ став крилатим», — розповів упорядник антології письменник Сергій Жадан.

До книжки увійшли 11 оповідань від «Літературної збірної України»: Юрія Андруховича, Андрія Бондара, Юрія Винничука, Сергія Жадана, Макса Кідрука, Андрія Кокотюхи, Олега Коцарева, Володимира Сергієнка, Сашка Ушкалова, Олександра «Фоззі» Сидоренка, Артема Чеха.

«Я до 1999-го року був скаженим фанатом, жодного матчу не пропускав. Коли у півфіналі Ліги Чемпіонів „Динамо“ рвало „Баварію“ на шматки, а потім так по-тупому звело матч до нічиєї, після того років п'ять не дивився футбол. Оповідання „Трансфер“ своє присвятив тому матчу. Тільки замість „Динамо“ в мене „Торпедо“. Кажуть, динамівські ветерани так називали свою команду, коли вони бездарно програвала», — зізнався один із учасників антології письменник Максим Кідрук...

16 вересня під час презентації книги на Форумі видавців у Львові футбольна збірна українських письменників проведе матч зі збірною Львова.

«12 років тому у Харкові, щось подібне до такого матчу вже відбувалося, — пригадав Андрій Кокотюха. — Я чесно зізнався, що не люблю футбол, але мене все ж поставили на ворота. Але вони були не великі, я навіть щось відбив там. Й оповідання про футбол не хотів писати, але погодився, бо ж гонорар обіцяли».

В антології «Письменники про футбол» лише одне оповідання «Пістон» написане російською. Його написав вокаліст хіп-хоп гурту «ТНМК» Олександр «Фоззі» Сидоренко.

"Якщо всі ми писали про сприйняття футболу зовні, то Саша написав про гру зсередини, — пояснив Жадан. — Він описав хлопця, з яким займався у футбольній секції в юності. Мова його оповідання не зовсім російська, це харківська. Там були такі колоритні діалоги, які просто втратили б при перекладі. Дуже цікаво було читати про Харків середини 1980-х. Не знав, що на стадіоні «Металліст» табло розробили на заводі Малишева — там, де танки роблять. Там в середині сиділо двоє людей, які мали крутити педалі аби міняти літери й цифри. Це рабське табло існувало, поки для стадіону не замовили нове електронне в Угорщині.

Наклад антології «Письменники про футбол» 10 тис. примірників. В книгарнях книга коштує 32 грн.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути