chrome firefox opera safari iexplorer

15-річчю української гривні присвячується

02 вересня 2011 о 20:48

У вересні 2011 року виповнюється 15 років з того часу, як в обіг нашої держави була уведена національна валюта — гривня. На заміну купоно-карбованців «багаторазового використання» українці отримали нові гроші — з князями, гетьманами, письменниками, прикрашені автентичними орнаментами.

Як відомо, дизайн гривень був розроблений українськими художниками Василем Лопатою та Борисом Максимовим під безпосереднім керівництвом Володимира Матвієнка, тодішнього голови Нацбанку України.

З першого дня проголошення грошової реформи у вересні 1996 року за курсом 100 000 карбованців за одну гривню було перераховано ціни, тарифи, оклади заробітні плати, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, установ та організацій, а також вклади громадян.

Протягом 15 днів — від 2 до 16 вересня 1996 року — у готівковому обігу одночасно вільно використовувалися як гривні, так і карбованці з поступовим вилученням останніх. Після 16 вересня 1996 року приймання карбованців в усі види платежів було припинено, і єдиним законним засобом платежу на території України з цього моменту стала гривня.

За 15 років банкноти української валюти неодноразово вдосконалювалися – змінювався їхній розмір, колір, захист, змістовне наповнення тощо. Сьогодні можна із впевненістю сказати, що сучасні українські банкноти зроблені на достатньо високому рівні, і вони цілком можуть слугувати навіть наочним засобом для вивчення і пропагування історії, визначних особистостей та героїчних подій нашої країни.

Банкноти завжди вважалися не лише утилітарним платіжним засобом, але й своєрідною скарбницею національних символів. Традиційно, на банкнотах разом з портретами фігурує автентична орнаментика.  І наша держава не є винятком.

Адже дизайн гривень – це не просто декоративне доповнення, це упредметнений носій державності, який формує імідж і образ країни у візуальній площині. На сучасних банкнотах – портрети визначних українців, їхні відомі вислови, знакові історико-архітектурні споруди нашої держави, символи, кольори. Вони багато чого можуть розповісти тому, хто готовий слухати…

Коротко проаналізуємо загальний опис банкнот різних років випуску. В усіх українських банкнотах  на лицьовому боці розташовані: портрети видатних діячів історії та літератури України, написи «УКРАЇНА» або «УКРАЇНА» і «НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ», номінальну вартість банкнот словами та цифрами. Дизайн доповнюють орнаменти та розетки, які виконані багатоколірним друком. Портрети, написи та окремі декоративні елементи банкнот виконані рельєфним друком.

На зворотному боці банкнот у центрі розміщено зображення історико-архітектурних пам`яток України, зверху над якими зроблено напис «НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ». Словами та в чотирьох кутах цифрами позначено номінальну вартість банкнот, а знизу — і рік затвердження зразка банкнот. Дизайн банкноти доповнюють розетки, стрічки та орнаменти, які виконані багатоколірним друком.

Банкноти 1992 року були введені в обіг 2 вересня 1996 року (вилучені з обігу 15 липня 2003 року). Вони мали розмір 135 × 70 мм.

Банкноти усіх номіналів були виготовлені на спеціальному білому папері, що не флуоресціює в ультрафіолетових променях. Водяний знак на банкнотах номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 20 гривень зразка 1992 року — зображення світлими лініями ТРИЗУБА, вільно розміщене на всій площині банкнот.

На зразках банкнот 1992 року цитати або уривки з віршів відсутні. Серійний номер надруковано двічі фарбою чорного кольору на реверсі з обох сторін історико-архітектурних пам`яток. Серійний номер на банкноті номіналом 1 гривня надруковано один раз на реверсі зверху праворуч.

Банкноти  1994—2001 років номіналом 1, 2, 5 гривень були вилучені з обігу у 2004 році. 10, 20, 50, 100, 200 гривень вилучені з обігу 1 січня 2010 року.

Банкноти цих років випуску трохи менші від попередніх, мають розмір 133 × 66 мм. Рік затвердження зразка на банкнотах номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 20 гривень наведено ліворуч знизу. На банкнотах 50, 100, 200 гривень дата не вказана.

На зразках банкнот 1994—2001 років цитати або уривки з віршів відсутні.

Банкноти усіх номіналів названого зразка були виготовлені на спеціальному білому папері, що не флуоресціює в ультрафіолетових променях, але з фіксованим багато тоновим водяним знаком у вигляді ПОРТРЕТУ, відповідного портрету на лицьовий стороні банкноти. Банкнота містить: захисну стрічку; суміщене зображення; райдужний друк; антисканерну сітку; мікротекст; видимі і невидимі захисні волокна; флуоресцентний і магнітний номери; флуоресцентні елементи; високий друк.

Банкноти 2003—2007 років уведені в обіг з 2004 року. Вони різняться за розміром: 1, 2, 5 гривень мають розміри 118 × 63 мм; 10 гривень — 124 × 66 мм; 20 гривень — 130 × 69 мм; 50 гривень — 136 × 72 мм; 100 гривень — 142 × 75 мм; 200 гривень — 148 × 75 мм; 500 гривень — 154 × 75 мм.

На банкнотах номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 гривень на лицьовому боці праворуч  банкнот розташовані оновлені портрети видатних діячів історії та літератури України. Ліворуч від портрета, у верхній частині банкноти, розміщено декоративний елемент із зображенням малого Державного Герба України. У верхній частині поля водяного знака, паралельно довгій стороні банкноти надруковано напис “НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ”, який поділено на зони темно-зеленого та темно-коричневого кольорів. Нижче розміщено підпис Голови Національного банку України і напис “ГОЛОВА”. У центрі нижнього орнаменту розміщено цифрове позначення номіналу.

На лицьовому боці банкнот номіналом 200 та 500 гривень ліворуч розташовані оновлені портрети видатних діячів історії та літератури України. Праворуч від портрета, вздовж верхнього краю банкноти, розміщено зображення малого Державного Герба України та напис “УКРАЇНА”. У верхній частині поля водяного знака, вздовж верхнього краю банкноти, надруковано напис “НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ”. Нижче розміщено підпис Голови Національного банку України і напис “ГОЛОВА”.

На банкнотах номіналом 2, 5, 10, 20, 50, 100 гривень зліва навпроти портрету наведена цитата або уривки з віршів.

На банкноті 200 гривень цитату надруковано праворуч від портрету. На банкноті 500 гривень уривок з діалогу надруковано на реверсі.

На зворотному боці банкнот номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 гривень у центрі розміщено зображення історико-архітектурних пам`яток України та інші художні елементи. У правому нижньому куті розташовано цифрове позначення номіналу.

На зворотному боці банкнот номіналом 200 та 500 гривень ліворуч зображення історико-архітектурних пам`яток України та інші художні елементи. Біля лівого краю банкноти вертикально розміщено напис “УКРАЇНА”, праворуч зверху контурним шрифтом зображено цифрове позначення номіналу. У нижній частині банкноти праворуч від центру розміщено цифрове позначення номіналу.

Банкноту виготовлено на спеціальному тонованому папері, відтінок якого відповідає переважаючому кольору банкноті; папір не флуоресціює в ультрафіолетових променях, містить багатотоновий водяний знак у вигляді портрета, відповідного портрету на лицьовий стороні банкноти; папір також містить двотоновий водяний знак (штрих-код), захисну стрічку та захисні волокна. Банкнота містить: суміщене зображення; рельєфні елементи; приховане зображення; мікротекст; орловський друк; райдужний друк; антисканерну сітку та інші захисні елементи.

Зміни у дизайні купюр 1992—2007 років

[issuu width=550 height=389 backgroundColor=%23222222 documentId=110902165516-73eab157c38a4cc4b21607a63bd2b1aa name=ukrmoneydesing username=bohdan tag=hryvnya unit=px id=3571ea2d-7a9a-6d43-c5a4-8de602d32897 v=2]

 

Загалом, оцінюючи сучасні гривневі банкноти, доктор політичних наук Микола Томенко зауважує, що вони – цікавий та пізнавальний матеріал  для вивчення. Можливо, варто було би навіть присвятити цій темі у школі окремий урок для учнів старших класів, щоб ознайомити їх з історією та особливостями сучасних українських грошей.

Водночас, на його думку, не завадило би і певне вдосконалення змістовного плану купюр – наприклад, додати на банкноти тексти цитат особистостей, які на них зображені. Адже, на переконання Миколи Томенка, знайдеться багато мудрих висловів Володимира Великого, Богдана Хмельницького та Михайла Грушевського, які варто увіковічнити у валютному символі держави – українській гривні.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути