chrome firefox opera safari iexplorer

У Вінниці зібрали абетку з покручених гілок

06 вересня 2011 о 12:03

79-річний вінничанин Микола Габрійчук зібрав колекцію літер українського та латинського алфавітів із гілля.

Він живе в однокімнатці на Свердловському масиві. Переїхав сюди 2006-го із міста Бровари на Київщині, пише Gazeta.ua.

Збирати літери почав 2001 року, коли в лісі під Броварами знайшов латинську D.

— З одної гілки виросла тонша і вросла трохи нижче у цю саму гілку. Позначив це місце, наступного дня прийшов із пилкою, вирізав. А перед цим у мене була літера «И», велика така — із метр висотою і метр шириною. Протримав її на балконі кілька років і викинув, бо мішала ходити. А потім через років три у зимовому лісі побачив на сосні дві літери «Я» і «В». Згадав ту D, що лежала вдома, і до мене дійшло — та це ж алфавіт.

— Щоранку ходив до лісу на зарядку, спостерігав за деревами, за ростом гілок. Жили ми недалеко від траси Черкаси — Київ. Щоби попасти в ліс, треба було перейти радгоспівський садок. Там «О» знайшов. Найбільше покручених гілок у підлісках, там, де молоді дерева висаджені біля високого лісу. Тоді їм не вистачає сонця й гілля крутить у різні боки. Бувало, йшов до лісу о десятій ранку, а додому повертався о шостій вечора.

Микола Габрійчук веде журнал, куди записує, яку літеру коли знайшов, у якому лісі і з якого дерева.

— Більшу частину колекції перевіз із Броварів. У мене була бібліотека на 500 книжок, меблі, але все залишив у старій квартирі, а от літери забрав. У Вінниці таких покручених дерев нема, ліси молодші й гілляки на деревах рівніші. Останньою знайшов цифру «2» в лісі біля психлікарні Ющенка (психіатрична лікарня імені академіка Олександра Ющенка. — «ГПУ»).

Гарна така, з дугою і довгим хвостиком. Три роки бігав повз неї й дивився, доки наважився обрізати.

Колекціонер хоче створити музей дерев'яної абетки та фігур із дерева.

— Вони можуть зберігатися понад сотню років. Кожну літеру оброблю антисептиком і покрию лаком.
Крім літер, у колекції Миколи Михайловича булави з головами тварин, дерев'яна щука і рамка під дзеркало з гілки черемшини, зігнутої під прямим кутом.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути