chrome firefox opera safari iexplorer

Україна втрачає позиції на ринку зброї

26 вересня 2011 о 10:05

Україна втрачає статус потужного експортера зброї, заявив директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

За його словами, формально можна фіксувати доларове зростання обсягів збройового експорту, але купівельна спроможність долара впродовж останнього десятиліття впала наполовину.

Отже, заяви низки українських політиків і чиновників, буцімто Україна все ще входить у десятку лідерів збройового експорту, як мінімум некомпетентні, вважає фахівець.

Експерт зазначає, що однією з причин такого стану речей є слабке розуміння новою командою спецекспортерів кон'юнктури ринку та особливостей роботи з посередниками.

Як приклад Бадрак наводить ситуацію з Латинською Америкою. Так, якщо стосовно поставок бронетехніки в Перу немає ясності, то Бразилія, що мала намір придбати українські танки й налагодити масштабне співробітництво з ВАТ «Мотор Січ», за неофіційними даними, відмовилася від військово-технічного співробітництва з Україною.

"Обізнані люди кажуть, що бразильська сторона була ошелешена, коли після підписання документа про співробітництво з Мінпромполітики України один із заступників генерального директора «Укрспецекспорту» заявив про необхідність заново домовлятися — уже з керівництвом «Укрспецекспорту» і «Укроборонпрому», — сказав Бадрак.

«Таке правонаступництво всередині української влади, точніше — його відсутність, кажуть, викликало шок. Тим більше що й міністра оборони Бразилії, прихильного до ВТС з Україною, примусили піти у відставку, причому ставлення до закупівель техніки українського виробництва виявилося не останнім питанням у списку претензій до чиновника», — повідомив він.

За інформацією експерта, схожа ситуація і з імовірністю поставок Індії керованих авіаційних ракет Р-27. Індійці, які гостро потребують авіаційного озброєння, погодилися навіть із завищеною вартістю ракети, але угода в кілька сот мільйонів доларів не рухається до підписання.

Фахівці кажуть, зазначає Бадрак, що виробник ракет ДАХК «Артем» просто не може відпрацювати схему, а спецекспортери не мають можливості впливати на це підприємство, — в «Укроборонпром» воно не потрапило, Мінпромполітики ж уже немає на менеджерській карті країни.

За інформацією експерта, ще один холдинг, який незрозуміло кому підпорядковується, — ДАХК «Топаз», зробив два комплекси радіолокаційної розвідки «Кольчуга-М», які підприємство виробляє виключно під замовлення, і тепер уже півроку не може їх реалізувати.

На думку близьких до підприємства осіб, 48 мільйонів доларів Україна не може заробити з досить банальної причини — нездатність конкретних людей домовитися між собою, резюмував Бадрак.

Нагадаємо, обсяг експорту озброєнь і спецпослуг держкомпанії «Укрспецекспорт» та її дочірніх підприємств за підсумками 2010 року склав 956,7 мільйона доларів, що на 19,66% більше у порівнянні з 2009 роком.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути