chrome firefox opera safari iexplorer

Україна за рік продала зброї майже на мільярд доларів

18 липня 2011 о 10:28

Держслужба експортного контролю оприлюднила підсумки роботи ДК «Укрспецекспорт» в 2010 році. Згідно з цими даними, об'єм експорту українського озброєння в минулому році наблизився до мільярда доларів, а основними його споживачами стали країни Африки.

Експерти сходяться на думці: нинішній рівень багато в чому забезпечений тим, що Україна торгує зброєю радянських часів, і державі необхідно приділити особливу увагу реалізації програм по виробництву і подальшому продажу сучасної високотехнологічної зброї, пише Комерсант Україна.

Згідно з даними статистики, портфель контрактів державної компанії по експорту і імпорту продукції і послуг військового і спеціального призначення Укрспецекспорт досяг 956,7 млн дол. в порівнянні з 799,5 млн дол. в 2009 році.

З оприлюднених даних виходить, що головними покупцями української зброї стали країни Африки, серед яких за об'ємами закупівель лідирують Судан і Демократична Республіка Конго (ДРК).

Як пише видання, збільшення об'ємів експорту за підсумками 2010 року до 956,7 млн дол. не дозволяє Україні в найближчому майбутньому розраховувати на повернення в першу десятку країн-торговців зброєю. Як відомо, у березні був опублікований звіт SIPRI, згідно з яким Україна за об'ємами експорту виявилася на 12-м місці (на 11-му знаходиться Іспанія з 1,56 млрд дол.).

Нагадаємо, Україна наразі займає третє місце у світовому рейтингу експортерів бронемашин на період 2007—2014 роки.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути