chrome firefox opera safari iexplorer

Білгород-Дністровська фортеця має стати національним заповідником

18 жовтня 2011 о 15:53

Заступник Голови ВР Микола Томенко звернувся до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням ініціювати створення національного заповідника «Білгород-Дністровська фортеця», в рамках якого можна було б реалізувати ідею збереження фортеці, ефективних програм реставрації, і збалансованого використання її рекреаційного потенціалу.

Як відомо, в місті Білгород-Дністровський Одеської області розміщується унікальний комплекс споруд Акерманської фортеці (XII-XVIIІ ст.ст.), однієї з найбільших середньовічних фортець в Україні, яка до того ж досить добре зберегла свою первинну архітектурну структуру.

«Вчені з різних країн досліджують фортецю уже 160 років, проте до цих пір так і не прийшли до остаточного висновку щодо точного періоду та мети її будівництва. Фортеця Білгорода – це свого роду архітектурний палімпсест, вежі якої складаються з нашарування епох. Середньовічні стіни в більшості випадків є чи не єдиним історичним джерелом. В такій ситуації, особливо обережно та виважено потрібно підходити до будь-яких робіт з відновлення та реконструкції», — йдеться у зверненні віце-спікера.

На сьогодні об’єкт переданий на баланс Управління охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації і на території історико-архітектурної пам’ятки організовано комунальне підприємство «Фортеця». Саме дане управління проводить відновлювальні роботи на території фортеці, які викликають занепокоєння у фахівців та науковців.

Так, в «Українській правді» розміщена стаття щодо вандального знищення унікальної вежі 15 ст. та спорудження натомість нової без врахування історичних архітектурних аспектів. З кожною такою так званою реконструкцією фортеця втрачатиме свою ідентичність, архітектурну та наукову цінність.

Тому, на переконання Миколи Томенка, статус даної пам’ятки в Україні до цих пір не відповідає її значимості для світової культури. У зв’язку з цим було би доречним в уряді розглянути питання щодо ініціативи створення національного заповідника «Білгород-Дністровська фортеця».

«Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути