chrome firefox opera safari iexplorer

У Луганську закрилася дитяча школа мультиплікації

17 жовтня 2011 о 15:21

У Луганську через недостатнє фінансування закрилася дитяча школа мультиплікації «Фантазери». Про це повідомив керівник школи і академії мультиплікації Олексій Сич.

За його словами, «аналогів нашому навчальному закладу немає в жодному з міст України, ми першими позначили Луганськ на карті світової мультиплікації. Наші діти — постійні учасники мультиплікаційних фестивалів, міжнародних і всеукраїнських, вони завжди приїжджали з призовими місцями і Гран-прі. Нас знає Росія, Молдова, Білорусь. Проте цих заслуг недостатньо для того, щоб забезпечувати роботу школи мультиплікації, необхідні гроші. Ми зверталися і до міської влади, і до заможних людей, але результату немає. Через відсутність коштів школа мультиплікації припиняє своє існування».

За словами О.Сича, існування школи обходиться в 20–30 тисяч грн. на рік. Це витрати на витратні матеріали, ремонт комп`ютерів, техніки, зарплату викладачів. Єдиний партнер «Фантазерів» – Луганський державний інститут культури і мистецтв — надав приміщення і допомогу, але цього, за словами О.Сича, не вистачає.

Як розповів О.Сич, академія мультиплікації, де на даний момент навчаються 6 дітей від 14 до 16 років, зможе доучити їх до кінця року, але новий набір здійснювати вже не буде.

За словами Олени Заславської, син якої Іван Шабанов вчився у школі мультиплікації від дня її заснування, на місяць батьки платили за навчання дитини 300 грн., «але цих грошей недостатньо, устаткування дуже дороге».

«Для дітей закриття школи — це травма. У них стільки ідей, стільки проектів, яким не судилося збутися», — сказала О.Заславська.

Луганська академія мультиплікації була створена у 2006 році. Академія є одним з підрозділів підготовки до вишу Луганського державного інституту культури і мистецтв. На момент відкриття вона налічувала 7 дітей. Перед закриттям у ній навчалися 16 слухачів від 14 до 16 років, але їх число було скорочене до шести. У 2008 році відбувся перший її випуск, 5 студентів одержали свідоцтва про закінчення академії.

Луганська школа мультиплікації «Фантазери» була відкрита в 2007 році. На момент відкриття вона налічувала 5 учнів. Перед закриттям учнями школи були 15 дітей від 6 до 12 років.

Учні цих двох навчальних студій – дипломанти всеукраїнських і міжнародних конкурсів: Гран-прі в номінації «Краща анімаційна робота дитячої студії» ІІІ Міжнародного телевізійного дитячого фестивалю «Включайся!», Казань (Росія), а також Гран-прі на Міжнародному фестивалі фільмів, теле– і радіопрограм для дітей і юнацтва «Золоте курча» Феодосія; І місце в номінації «Кращий анімаційний фільм» Всеукраїнського конкурсу «Творча валіза», Рівне.

У травні цього року на ІІІ Міжнародному фестивалі дитячої мультиплікації «Сюрприз» Гран-прі одержали три учні школи «Фантазери». На початку жовтня вихованці школи отримали перемогу на третьому Міжнародному телевізійному фестивалі «Дитятко» у Харкові.

* На фото - роботи учнів «Фантазерів»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути