chrome firefox opera safari iexplorer

Українські школярі втричі агресивніші ніж європейські

21 жовтня 2011 о 13:08

Залишки тоталітарного виховання перетворили половину сучасних українських школярів в жорстоких агресорів, а всіх інших — в їхніх потенційних жертв, пише видання Корреспондент.

У травні в маріупольській середній школі № 48 стався серйозний інцидент: двоє восьмикласників жорстоко побили свою співученицю Вікторію Сирко, яка страждає на дитячий церебральний параліч, в результаті чого вона отримала струс мозку.

Подібна драма біля стін школи кілька років тому приголомшила мешканців районного центру Кілія в Одеській області. 15-річні учениці дві години знущалися над однокласницею і знімали тортури на мобільний телефон.

Ці епізоди, наче поставлені відомим режисером Валерією Гай Германікою, автором скандальних фільмів про підлітків Всі помруть, а я залишуся і Школа. Останній, що вийшов на екрани в 2010-му, в Росії та Україні викликав бурхливі суперечки навколо того, чи відповідає показане дійсності.

Українська школа сьогодні впевнено дає ствердну відповідь. За даними дослідження Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук, вітчизняні школярі поводяться набагато агресивніше західноєвропейських.

Так, 34% юних киян ставали жертвами морального і фізичного насильства з боку своїх товаришів по навчанню в школі, 43% самі хоча б раз знущалися над ровесниками, а 13% були організаторами екзекуцій. Водночас в країнах ЄС школярів, що брали участь в актах насильства, налічується лише 10-15%.

За спостереженням Людмили Литвин, президента Асоціації дитячих психіатрів України, якщо десять років тому діти, жорстоко скривджені однолітками, зверталися до неї як до фахівця один-два рази на місяць, то сьогодні з такими скаргами приходять чи не щодня.

Заступник директора з наукової роботи ІСПП Любов Найдьонова вважає, що витоки зростання агресії підлітків в сучасній Україні треба шукати в її радянському минулому — точніше, у психологічній атмосфері, в якій виховувалося не одне покоління співвітчизників.

За її словами, українська система шкільної освіти, як і радянська, нав'язувала строгий стиль поведінки і жорсткий авторитаризм. А тепер громадяни країни переживають у своїй свідомості революцію, яка іноді виражається в кричущих випадках. «Ми — посттоталітарне суспільство. У Західній Європі все більш демократично і цивілізовано», — резюмує Найдьонова.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути