chrome firefox opera safari iexplorer

Обмінники зачиняються, міняли повертаються?

10 листопада 2011 о 14:27

Останніми днями в Києві непросто обміняти або купити валюту, як було раніше. Обмінні пункти по всьому місту зачиняються. Зрозумілих пояснень цієї тенденції ніхто не дає. Кажуть, що банки масово відкликають агентські угоди. Мовляв, їм стало невигідно утримувати обмінники через нові правила, затверджені Нацбанком.

Нагадаємо: прийняті НБУ заходи щодо посилення контролю за операціями обміну валют населення були спровоковані надмірним попитом на іноземні грошові знаки.

Так, у вересні фізособи купили в банків валюти на два мільярди більше, аніж продали. От і вирішили врегулювати процес адміністративними заходами (ксерокопіювати паспорти клієнтів). Вийшло. Нині обсяг валютних операцій, за даними Нацбанку, скоротився втричі. А обмінні пункти почали зачинятися через рентабельність.

Є ще одна версія того, що відбувається. Жартівлива, але досить правдоподібна: можливо, бардачки з написом «Обмін валюти» не можуть відкрити свої віконечка через те, що завалені ксерокопіями паспортів громадян?

— Тепер банк зобов’язаний контролювати, щоб одна фізособа не обмінювала протягом дня більше 150 тисяч гривень. В іншому разі НБУ має право її оштрафувати. І тепер банк змушений у кожний свій обмінний пункт проводити спеціальні канали зв’язку, що використовуються банківською системою. Це закрита система, захищена від проникнення, і її потрібно оплачувати, навіть якщо нею не користуєшся. Потрібно обладнати повноцінне робоче місце операціоніста. Все це марнотратно, — прокоментував ситуацію ЗМІ президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерти радять диригенту валютного ринку — Національному банку — трохи зіграти назад: операції з сумою більше 10 тисяч гривень проводити із пред’явленням паспорта або іншого документа без їх ксерокопіювання. А дрібні — як раніше.
А поки що обміняти валюту можна в банках, які починають більше орієнтуватися на обмін валюти через свої відділення. Там і контролювати суми обміну легше, і зберігати ксерокопії документів зручніше.

За словами радника президента Асоціації українських банків Олександра Куща, в Україні давно намагаються реалізувати ідею про проходження валютних операцій через банки. Це — європейська практика. Мовляв, у Європі немає поняття обмінного пункту валюти, а є банки і їхні відділення, де операції купівлі-продажу валюти проходять на високому рівні.

Офіційна реакція на ситуацію трохи відрізняється від народної. По-перше, громадяни незадоволені тим, що обмін валют технічно обмежується, а це створює певні складності й незручності. Днями наші колеги з Білорусі, що приїхали в Київ на семінар, залишилися голодними, бо не змогли увечері обміняти долари на гривні — всі обмінники були закриті.

А по-друге, біля цих закритих пунктів обміну з’явилися «люди з минулого» — приватні міняли, які пропонують свої послуги пошепки: «Долари, євро, рублі...» Якість такого вуличного сервісу не гарантується.

Будьте обережні — можуть «кинути»...

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути