chrome firefox opera safari iexplorer

Реконструкція Успенського собору — на завершальній стадії

16 листопада 2011 о 11:27

Розпис знаменитого Успенського собору в Києво-Печерській Лаврі, який розпочався більше 10 років тому, нарешті підходить до завершення.

Побачити розписані стіни кияни і гості міста зможуть до Дня Києва – наприкінці травня 2012 року, пише «Сегодня».

Храм після руйнування відновили в 2000 році, але тільки зовні, за внутрішнє оздоблення взялися не атк давно, оскільки кошти виділили лише в минулому році

«Ми особливо нічого нового не додаємо, лише відтворюємо живопис Успенського собору, використовуючи історичні фото й документи», — розповів головний архітектор Києво-Печерського заповідника Олександр Романченко.

На стінах художники розписали 7 всесвітніх соборів.

«Це найважливіша складова церковного життя, де збирається вища ієрархія церкви. Собори представлені в підкупольній частини», — розповів Романченко.

Видання відзначає, що нове оздоблення Успенського вражає. На стінах багато золота і яскравих барв, а оновлені ікони виглядають ніби живі.

Наразі повністю готові золотий п’ятиярусний іконостас, мармурова підлога з мозаїкою, яка світиться, як дзеркальна, а також зводи під куполом, де зображений Бог Отець і Син на золотому троні із трикутним німбом над головою.

Після закінчення розпису всі німби, корони, елементи одягу покриють позолотою.

У храмі працює кілька груп художників. За словами одного з них – Андрія Гончара – використовують у розписі олійні фарби, якими розписували церкви у XVIII столітті.

Для довідки. Після того, як 850-річний храм підірвали у 1941 році збереглася лише південно-східна вівтарна частина собору. У 1995 році тодішній президент Леонід Кучма видав указ про відновлення храму. Його відтворили дуже швидко — практично за два роки, і освятили 24 серпня 2000 року.

Одним з найцікавіших елементів храму, який залишився з XI століття, є система опалення. Під собором є підземні ходи, під якими циркулює гаряче повітря й проходить через отвори в підлозі в храм. Так раніше зігрівали весь храм. Зараз додали й нову систему вентиляції та кондиціювання.