chrome firefox opera safari iexplorer

Порятунок Катерининського собору обійдеться державі в мільйон гривень

14 березня 2012 о 10:07

Із настанням весняного потепління знаменитий Катерининський собор у Херсоні, де розташована могила Григорія Потьомкіна та реліквії 200–річної давнини, в буквальному сенсі почав провалюватися під землю. Причина тому — підталі сніги й аварія на ділянці міського водогону, яка серйозно підтопила піщані ґрунти під собором. «На стінах храму утворилися великі тріщини, просів фундамент, пішохідні доріжки не витримують напруги, тріскаються — і з тріщин б’є вода, — розповів «Україні молодій» настоятель Катерининського собору отець Павло. — Попереду — Великодні свята, а храм перебуває фактично в аварійному стані».

За словами настоятеля, проблеми з підтопленням переслідують історичну будівлю вже більше п’ятнадцяти років. У 2000 році через ґрунтовi води виникла загроза обвалення даху та несучих конструкцій на голови віруючих, тож кілька місяців тут не правили службу. Тоді ж зробили капітальний ремонт даху, а під фундамент влили 100 тонн суміші рідкого скла та бетону. Однак після двох великих аварій на водогоні минулого року ці заходи виявилися недостатніми. Тож зараз знову постало питання про зміцнення фундаменту під древнім собором.

За словами чиновників iз Херсонської мерії, мільйон гривень, необхідний для проведення геологорозвідки та перенесення водогону подалі від храму, вони сподіваються нашкребти лише за умови співфінансування з держбюджету. Адже собор є пам’ятником архiтектури ХVIII сторіччя, внесеним до Державного реєстру. Крім того, очiльник міськводоканалу Ігор Козаков пообіцяв, що в найближчому майбутньому ділянку магістрального водоводу, що проходить під територією церкви, перенесуть на значну відстань від Катерининського собору.

ДОВІДКА «УМ»

Свято–Катерининський собор — перший православний храм Херсона, усипальниця князя Потьомкіна. Закладений 30 серпня 1781 р. під керівництвом генерала Івана Ганнібала. Храм було відкрито для парафiян в 1786 році. Побудований з інгулецького вапняку в стилі російського класицизму. Символічне значення мають фігури біля центрального входу: святий апостол Петро з ключами від раю та святий апостол Павло з мечем. Передбачалося, що Херсон стане південним Петербургом, і собор був одним iз перших кроків на цьому шляху. Після революції, у 1922 році, за постановою ВЦВК «Про вилучення церковних цінностей» iз собору забрали 2 пуди 18 фунтів срібла, а в 1930–му будівлю і зовсім закрили.

Невелика частина ікон потрапила в Херсонський краєзнавчий музей, а коштовний іконостас та інше оздоблення, включаючи реліквії, що належали самій Катерині II, — згинули. У храмі було відкрито антирелігійний музей. На початку німецької окупації собор освятили й богослужіння відновили. У 1962 році, на хвилі нової антирелігійної боротьби, собор знову закрили, перетворивши на антирелігійний музей. Після розвалу СРСР 25 серпня 1991 р. Катерининський собор повернули церкві.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути