chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні ліквідують усі інтернет-аптеки

17 листопада 2011 о 09:38

В українському законодавстві, що регулює ринок, навіть немає поняття торгівлі медпрепаратами через мережу. Про це повідомили в Державній службі з лікарських засобів.

Жодних ліцензій на реалізацію ліків віртуальні аптеки — не мають.

“В нас в законодавстві є чітка норма, що лікувальний препарат може реалізовуватися виключно в аптечному закладі і на цьому точка”, — каже голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов.

Інтернет-аптеки заяви чиновників — не хвилюють. Попри відсутність дозволів, в Україні працюють близько чотирьох десятків он лайн-аптек. Там вам поставлять діагноз та порекомендують лікування. Пігулки — з доставкою додому.

От тільки якість пігулок від інтернет-аптек — ніхто не гарантує. Нині це тіньовий бізнес — і контролювати, звідки завозять препарати немає можливості, кажуть в Державній службі з лікарських засобів. Половина ліків, проданих в таких напівлегальних закладах — підробка.

“Якщо є щось, що знаходиться в інтернеті, воно взагалі не існує в реальному вимірі. Не доступне для контролю якості. І це дійсно територія підвищеної небезпеки. Якщо говорити про європейський досвід, то величезна кількість фальсифікату йде через інтернет-аптеки”, — каже президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Більшість українців йдуть в традиційні аптеки. Проте користуються і віртуальними. Причина — там дешевше.

“Я б скористалася інтернет-аптекою з доставкою додому. Тому що це вигідно, не потрібно бігати нічого шукати. Замовив, і все тобі принесли”, — каже покупець Людмила.

“Інтернет-аптеками ніколи не користувалася, тому що вважаю, що потрібно ліки купляти в провірених місцях”, — каже покупець Юлія.

Від тіньової діяльності віртуальних аптек втрачає і держбюджет. За приблизними підрахунками Ради з прав і безпеки пацієнтів, за три місяці — обіг коштів однієї анлайн-аптеки — близько мільйона гривень — все це йде повз казну. Кабмін взяв питання під контроль. Урядовий законопроект “Про внутрішню торгівлю” забороняє продавати ліки через мережу. Порушникам — кримінальна відповідальність. Останнє слово — за парламентарями.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути