chrome firefox opera safari iexplorer

Відсьогодні інтернет-аптеки в Україні заборонені

29 грудня 2011 о 10:34

Cьогодні, 29 грудня 2011 р., набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров`я № 723 від 31 жовтня 2011 р., яким затверджені нові Ліцензійні умови (ЛУ) здійснення господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Про це повідомляє портал «ЛІГА: ЗАКОН».

Серед найзначущих змін портал відзначає заборону дистанційної (через Інтернет) торгівлі лікарськими засобами, а також продаж лікарських засобів поштою і через будь-які заклади (окрім аптечних) «і поза ними», окрім випадків відсутності аптеки або структурного підрозділу аптеки у сільській місцевості, коли роздрібна торгівля лікарськими засобами за переліком, встановленим наказом Мінохоронздоров`я, здійснюється у приміщеннях фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів, сільських, дільничних лікарень, амбулаторіях, амбулаторіях загальної практики — сімейної медицини працівниками цих установ, які мають медичну освіту, на підставі договорів, укладених з ліцензіатом, що має ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами.

Крім того, у нових ЛУ прямо забороняється реклама лікарських засобів, які відпускаються за рецептом, що відповідає вимогам Закону «Про рекламу».

Незначно змінилися вимоги до приміщень аптек у сільській місцевості. Нормотворець ухвалив рішення розмежувати вимоги до загальної мінімальної площі для аптек, розташованих у селищах і селищах міського типу, — не менш як 40 кв. м (для площі торгового залу — не менш як 18 кв. м) і для аптек, розташованих в селах, — не менш як 30 кв. м (для площі торгового залу — не менш як 10 кв. м, приміщення для зберігання лікарських засобів — 6 кв. м; кімнати персоналу — не менш як 4 кв. м). Раніше вимоги до площі для всіх аптек сільської місцевості встановлювалися в розмірі не менш як 40 кв. м. Тим часом, жодна з інтернет-аптек, адреси яких видає пошукова система, не заявила про припинення своєї діяльності.