chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти «нагрівається» на підручниках другий рік поспіль

28 грудня 2011 о 14:59

Керівники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту цинічно заробляють на школярах та їх батьках вже другий рік поспіль. Про це під час прес-конференції заявив Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, цитує його прес-служба.

Він нагадав, що минулий навчальний рік багатьом освітянам та школярам запам’ятався тим, що підручники до них надійшли аж в кінці навчального року (квітень 2011 року).

До речі, у відповідь на депутатське звернення Миколи Томенка, Генеральна прокуратура України встановила, що Міністерство освіти і науки України «не забезпечило належне виконання повноважень відповідно до вимог Закону України «Про освіту» щодо випуску підручників для школярів».

Зокрема, у відповіді Генпрокуратури зазначалося, що загалом у 2010 році не виконано державне замовлення з видання підручників та навчальних посібників у загальній кількості 171 тис. примірників. Випуск окремих підручників розпочато тільки після 1 вересня 2010 року. Як наслідок, навчальну літературу для учнів 2, 5 та 10 класів було доставлено зі значним запізненням.

Під час формування державного замовлення на видання навчальної літератури не враховані пропозиції закладів освіти щодо реальної потреби регіонів у кількості та переліку необхідних підручників.

Так, підручників для учнів 2 класів замовлено та надруковано тільки 40,5 % від фактичної потреби. За відсутності коштів на доставку навчальної літератури понад 1 млн. примірників підручників для учнів 10 класів так і не були доставлені в навчальні заклади.

«На жаль, цього року ситуація із забезпеченням та друком підручників також викликає занепокоєння», — констатував Віце-спікер.

Микола Томенко повідомив, що, зважаючи на те, що з бюджету України 2011 року на «видання, придбання, зберігання і доставкупідручників і посібників для студентів вищих навчальних закладів, учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів» було передбачено 120 млн. грн., а у ЗМІ та експертному середовищі давно ведуться дискусії про можливі зловживання та корупцію у процедурі друку підручників за бюджетні кошти, він спільно з народним депутатом Степаном Давимукою направив звернення у Рахункову палату щодо перевірки ефективності використання бюджетних коштів на видання підручників для учнів загальноосвітніх навчальних закладів у 2011 році.

Віце-спікер повідомив, що у відповіді Рахункової палати зазначається, що «МОНмолодьспорт не забезпечує належної координації роботи з видання підручників та неефективно, неекономно і з порушеннями використовує відповідні кошти державного бюджету».

Так, серед прикладів Рахункової палати повідомляється, що «для термінового виконання державного замовлення видавництва, які виготовляли підручники, за погодженням з Міністерством закуповували папір за цінами, вищими за ринкові на 30%-40%, внаслідок чого неефективно використало 6,9 млн. грн.

Окрім того, наприклад, для друку підручнику «Українська мова» Волинська обласна друкарня запропонувала 8,49, а Міністерство вибрало структуру ТОВ «Побутелектротехніка», яка запропонувала 14,6. Тобто на 6 гривень 11 копійок (що більше ніж 40%) ціна підручника вища. Отож, за словами М.Томенка, якщо припустити, що всі підручники були видані в середньому на 40% дорожче, виходить порядку більше 50 мільйонів вкрадених коштів на підручниках. «Якщо це перевищення на 40% на одній книзі поширити на всі книги, то можна лише уявити масштаби цієї корупційної схеми», — наголосив він.

Також Микола Томенко повідомив, що у відповіді Рахункової палати йдеться й про друк підручників, які не перемагали на конкурсах. Так, надруковано 24 підручники, які навіть не подавалися на конкурс або не пройшли його фінальну частину. На це використано 30,9 млн. гривень. Водночас у 2010 році не видано 20 найменувань підручників-переможців, у  2011 – 50.

Підсумовуючи, заступник Голови ВР повідомив, що він переадресував матеріали проведеного Рахунковою палатою України аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету України, виділених у 2010—2011 роках Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України на забезпечення навчальних закладів підручниками і навчальними посібниками, Генеральній прокуратурі та висловив сподівання, що Генпрокуратура нарешті поставить крапку у цьому питанні.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути