chrome firefox opera safari iexplorer

Щоб стати власником шматочка Гідропарку, треба виграти в телешоу?

08 грудня 2011 о 08:28

Голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов пообіцяв переможцю телешоу «Майданс-2» подарувати ділянку на території Гідропарку для побудови майданчика з екстремальних видів спорту.

Гроші на нього виграла команда з Києва. Щоправда мільйона гривень, який заробили учасники на Майданс-2, буде замало, тому столична влада пообіцяла докласти грошей на будівництво.

Однак така щедрість голови КМДА неабияк занепокоїла екологічну спільноту столиці, адже острів Венеціанський, чи як ще прийнято називати, Гідропарк, з 2006 року входить до території Регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови», тобто є територією природно-заповідного фонду.

«Територія Гідропарку майже скрізь забудована, і вже стає загальноприйнятою думка, що плюс-мінус ще одна забудова ані спотворить, ані врятує загальну картину. Однак, якщо переможцям кожного телешоу давати по ділянці на островах, через півроку у Києві острови закінчаться», – вважає голова молодіжного відділення Національного екологічного центру України Марія Фатікова.

До об’єктів природно-заповідного фонду належить більша частина київських островів, однак деякі з них поки не заповідані, а лише зарезервовані під заповідання. Закон України «Про природно-заповідний фонд» та Водний кодекс України забороняють будівництво на київських островах.

«Саме для того, аби зберегти острови в якості природно-рекреаційної зони для Києва, їм надали такий природоохоронний статус. Ще після завершення Великої Вітчизняної війни було ухвалене рішення не забудовувати острови і лишити їх центральною зеленою зоною Києва. Проте сучасні посадовці вкрай не далекоглядні», – додає активіст Дружини охорони природи «Зелене Майбутнє» Іван Парнікоза.

Екологи наголошують: забудова київських острівних ландшафтів не лише поставить під загрозу існування рідкісних тварин і рослин, а й спотворить естетичний ландшафтний вигляд міста. До того ж не зрозуміло, яке відношення мають переможці телешоу до рекреаційної території загального користування в центрі столиці.

Нагадаємо, що активна забудова Дніпровських островів столиці розпочалася ще у 2003—2004 роках. З цим ганебним явищем активно борються екологи й природоохоронці, однак новий Генеральний план м. Києва до 2025р. планує легалізувати всі незаконні забудови в тому числі на островах та створити «сприятливий клімат» для майбутніх незаконних забудов.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути