chrome firefox opera safari iexplorer

Столична влада поклала око на заповідні острови у Києві?

30 вересня 2011 о 12:15

Київські чиновники шукають інвесторів для забудови островів Муромець і Долобецький. Такий висновок зробили фахівці Національного екологічного центру України (НЕЦУ), дослідивши деякі документи столичної влади.

Зокрема, з протоколу засідання постійно діючої конкурсної комісії по залученню інвесторів до фінансування і будівництва КМДА від 10 червня 2011 року стало відомо, що члени цієї комісії одноголосно вирішили оголосити архітектурний конкурс на розробку концепції розвитку о.Муромець.

Окрім того, в липні цього року Київрада ухвалила рішення №393/5780 «Про заходи щодо сприяння організації створення спортивної рекреаційної зони відпочинку на території гідропарку в м. Києві». Згідно з ним, КМДА доручається провести конкурс для обрання найкращого проекту благоустрою та створення спортивної бази на острові Долобецький.

Однак представники громадськості категорично не погоджуються з такими планами.

«Острови Муромець і Долобецький – найбільші ділянки в м. Києві, яких досі не торкнулась забудова. Завдяки заповідному статусу, вони є останнім природним масивом Києва, які Київрада не роздала інвесторам. Нова київська влада сприймає це буквально – як подарунок від попередників і тому поспішає освоїти «заповідну» спадщину», – розповів заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк.

Під кодовою назвою «Острів Муромець» в цій історії криється велика ділянка заплави р. Дніпро на північ від Московського мосту і до гирла р.Десна (урочища Муромець, Бобрівня, Кільнище та парк Дружби народів). Загалом площа цієї ділянки складає 700 гектарів!

Острів Муромець та урочище «Бобрівня» мають статус заказників місцевого значення, а острів Долобецький входить до складу регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови».

Однією з головних причин охороняти дніпровські острови в Києві є те, що вони входять до складу Дніпровського екологічного коридору – головного шляху сезонних міграцій для більшості європейських птахів. Навіть у чинному генеральному плані Києва на островах не заплановано жодної забудови, а самі вони названі «водно-зеленим діаметром», передбаченим для міграції птахів.

«Інвестори не прийдуть для того, щоб встановити таблички «Природно-заповідний фонд. Охороняється державою» і лавки. Вони прийдуть із намірами масштабної рекреаційної забудови, яка зможе повернути їм кошти, вкладені у будівництво і проектування», – зауважив О.Василюк.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути