chrome firefox opera safari iexplorer

У Центрі української культури вчили робити ляльки та плести

08 грудня 2011 о 10:56

6 грудня 2011 року о 18:00 в Центрі української культури та мистецтва, що на столичній вул. Хорива, відбулася святкова науково-мистецька акція «Фольклористика в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка». Її організувала кафедра фольклористики Інституту філології.

На захід прийшло понад 300 осіб, майже всі — в українському національному вбранні. Елементи національного одягу були однією з головних вимог відвідин заходу.

Почалося дійство із нагородження відомих діячів освіти, культури та мистецтва, що пропагують українські звичаї й культуру.

Дипломами «За вивчення, збереження та популяризацію фольклору» нагородили Міністра культури і туризму України Вікторію Лісничу, радника Міністра з питань сім'ї, молоді та спорту України Владу Литовченко, директора Інституту філології професораГригорія Семенюка, міського голову Борисполя Анатолія Федорчука, солістів гурту «Даха Браха» та інших.

Всі 12 дипломів у різних номінаціях ручної роботи. На склі фарбою нанесена українські орнаменти, а сам диплом вишитий хрестиком. Вручала ці нагороди та була ведучоюАнжеліка Рудницька, заслужена артистка України, етнограф і народна майстриня. Вона також працює на кафедрі фольклору в Інституті філології.

«Ця імпреза – лише початок великої презентації фольклористики в Київському університеті, проведення якої планується протягом року», — сказала завідувач кафедри фольклору та один з організаторів акції Олена Івановська.

Вона наголосила, що на цьому святі необхідно віддати шану тим, хто стояв біля витоків кафедри: Тетяні Таланчук, Віктору Бойко, Леоніду Шуркові, Лідії Дунаєвській. Після виступу Івановська запросила на другий поверх.

Там почалася мистецька програма «Жили –були...» за участі студентів-фольклористів і випускників спеціальності «фольклористика». Студенти показували театральні постановки та співали українських народних пісень. Потім до них долучився гурт «Даха Браха» та ансамбль «Роксоланія».

У залах на другому та третьому поверхах розвішані роботи Анжеліки Рудницької та інших народних майстрів. Між гостями свята ходять дівчата в українському національному вбранні із кошиками.

«Беріть цукерки та пряники, пригощайтеся», — вигукує одна з них.

Підходить несміливо хлопець у вишиванці бере.

« Так тут ще й побажання!», — витягує із цукерки папірець, де написано «Щастя та здоров'я Вам», йде за іншою.

На третьому поверсі проходить майстер-клас майстрів народних ремесел. Відомі майстри навчають, як робити ляльку-мотанку, витинанку, показують, що таке соломоплетіння.

 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути