chrome firefox opera safari iexplorer

Визначено 7 найкращих замків, палаців та фортець України

01 грудня 2011 о 18:17

Сьогодні Україна поповнилася черговими чудесами: 1 грудня у заповіднику Софія Київська відбулося підведення підсумків та нагородження переможців Всеукраїнської акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци».

За сумою показників Інтернет- та експертного голосування, Оргкомітетом акції було визначено такі 7 чудесних замків, фортець та палаців України (за абеткою):

 

 

 Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця (Одеська обл.)

 

 

Алупкінський (Воронцовський) палац (Крим)

 

 

Кам’янець-Подільська фортеця (Хмельницька обл.)

 

 

Луцький Верхній замок (Волинська обл.)

 

 

Митрополичий палац (м. Чернівці)

 

 

Палац у Качанівці (Чернігівська обл.)

 

 

Хотинська фортеця (Чернівецька обл.)

 

Окрім цього, спеціальними відзнаками акції були нагороджені такі об’єкти (за абеткою):

 

Бахчисарайський (Ханський) палац (Крим), як унікальний об’єкт культурної спадщини;

 

 

Олеський замок (Львівська обл.), як визначний об’єкт культурної спадщини;

 

 

Палац Кирила Розумовського у Батурині (Чернігівська обл.), як визначна пам’ятка української історії;

 

 

Чигиринська фортеця – Резиденція Богдана Хмельницького (Черкаська обл.), як визначна пам’ятка української історії.

 

Організатори та учасники із сумом констатували завершення акції, проте з радістю дивилися у майбутнє, адже цей проект багатьом українцям дав зрозуміти, що нам є чим пишатися і є куди запрошувати іноземного туриста.

Не можна не відзначити актуальність «7 чудес» напередодні Євро-2012, адже окрім слави та призів, учасники отримали «свіжого» відвідувача, спонсора та активізацію уваги місцевої і державної влади.

Не випадково була обрана й сьогоднішня дата, адже вона стала початком нової ери в розвитку та становлення України. Символічним стало і місце проведення церемонії вручення: унікальна Софія Київська, яка є одним із переможців «7 чудес» ще у першій акції.

«Сьогодні потрібно пам’ятати велику мудрість, що влада і політика скороминучі, а культура й Україна – вічні. Ми разом з вами створили такі вічні речі», — такою натхненною промовою відкрив урочисту частину заходу ідейний сподвижник, керівник Фонду «Рідна країна» та Голова Оргкомітету акції Микола Томенко.

На святі були присутні представники багатьох заповідників, замків, палаців, музеїв, які на своїх плечах сьогодні тримають важку ношу вічних українських історичних  цінностей. І, не зважаючи на усі проблеми, активно підтримують свої, подекуди й зовсім бідові, дітища.

Особливі подяки отримали два українські канали, які спільно з Оргкомітетом акції та на чолі з Миколою Томенком, відзняли серію передач про 21-го об’єкта фіналіста. Телеканал ТВі за участі телеканалу ICTV створили неперевершені відеорозповіді про кожного з номінантів акції, відкривши глядачам досі незнані факти та приховані від звичайних очей таємниці. Таким чином легендарні замки, палаци та фортеці відчинили свої потайні двері для українського глядача.

Голова Оргкомітету зазначив,  що всі об’єкти, незважаючи на те, переможці вони чи ні,  залишаються в системі інформаційної роботи, а  наступного року, у зв’язку з проведенням Євро в Україні, з’явиться ряд поліграфічної  продукції (українською, російською, англійською і німецькою мовами). На сьогодні такі замовлення є в Києві для безкоштовного розміщення матеріалів в готелях, міжнародних організаціях. Організатори сподіваються, що і в інших містах України, які приймають Євро, підтримають таку ідею.

Окрім поліграфічної продукції, для шкіл, музеїв та інших просвітницьких цілей з’явиться відповідний DVD-диск із 26-хвилинними програмами про кожен об’єкт, які було створено спільно з ТВі та ICTV. Такі матеріали планується використовувати і для навчального процесу.

Організатори акції висловили сподівання, що завдяки цьогорічній акції, як і в минулі роки, очікуються традиційні 20-30% збільшення відвідуваності об’єктів.

Також Микола Томенко виявив сподівання, «що місцева та державна влада так само долучиться і оцінить належним чином і наших переможців, і наших учасників».

«Я хочу офіційно повідомити, що в наступному році ми починаємо роботу над четвертим етапом акції «7 чудес України», де ми будемо пропагувати, визначати, обирати і нагороджувати  найкращі парки України для того, щоб простимулювати і громадян, і, передовсім, місцеву владу активно інвестувати в нашу природу,  в здорові легені українських міст і показати  ті унікальні місця, що збереглися або ті, які потрібно зберегти», — заявив Микола Томенко.

Попередньо акція отримала назву «7 чудес України: парки України (культурні ландшафти)».

Незважаючи на те, що Софія Київська, Києво-Печерська Лавра, історичний центр Львова та Митрополичий палац знаходяться під егідою ЮНЕСКО, радіти рано, адже залишається ще багато невирішених питань та проблемних об’єктів. Сьогодні Микола Томенко разом з міськрадою Білгород-Дністровська  борються за те, щоб у перспективі це був національний заповідник. Також організована допомога Золочівську та Кам’янець-Подільську, і вже є певні розпорядження уряду, тому потрібно їх лише профінансувати.

Для довідки

 Загальнонаціональна акція «7 чудес України» була започаткована Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» у 2007 році. Тоді, за результатами акції країна визначила «7 історико-архітектурних чудес України». Вже за рік відбувся другий етап акції – «7 природних чудес України».

Акція «7 чудес України: замки, палаци, фортеці» стартувала ще у березні 2010 року. На звання семи чудес в рубриці «замки, фортеці, палаци» претендувало 138 пам’яток з усіх регіонів України. За результатами регіональних презентацій та опитування 100 експертів у галузі туризму, архітектури, історії і культури на другому етапі акції було визначено 21-ого фіналіста акції. До їх числа увійшло 7 кращих замків, 7 фортець і 7 палаців, які з 22 серпня й змагалися за звання семи чудес України.

З 22 серпня по 1 грудня 2011 року на офіційному сайті акції тривало відкрите Інтернет-голосування. Паралельно було проведено всеукраїнське опитування експертів, у якому взяли участь члени Оргкомітету акції, представники обласних оргкомітетів, керівники державних інституцій, що опікуються розвитком культури та туризму, представники туристичних операторів, експерти у галузі історії, культури і туризму. Згідно умов акції, саме за результатами Інтернет-голосування та опитування експертів (з розрахунку 50/50) Оргкомітетом і було визначено переможців акції.

«Рідна країна», всі фото надані прес-службою акції

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути