chrome firefox opera safari iexplorer

2010 рік – рік популяризації та збереження українських замків, фортець та палаців

20 вересня 2010 о 12:11

19 травня в інформаційному агентстві «УНІАН» ініціатор та голова Оргкомітету акції «7 чудес України», заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко презентував третій етап вже відомої та популярної акції «7 чудес України» – «7 чудес України: замки, фортеці, палаци»...
 
Презентуючи новий проект, Микола Томенко, водночас наголосив, що розпочата минулого року акція «7 чудесних туристичних маршрутів» триває. «Матеріали, які є на сьогоднішній день, засвідчують, що ми лише на початковому етапі формування таких економічно-обґрунтованих і організаційно-підкріплених туристичних маршрутів, які могли би конкурувати, скажімо, з європейськими туристичними маршрутами», — сказав він. М.Томенко повідомив, що Організаційний комітет ухвалив рішення, що акція по визначенню туристичних маршрутів буде проходити паралельно і розглядатиметься як кількарічна.
 
«Натомість, 2010 рік оголошуємо роком замків, фортець та палаців», — наголосив Микола Томенко. Пояснюючи чому було прийнято рішення, що третій етап акції буде називатися «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», М.Томенко сказав: «Попри достатньо велику увагу до цих об’єктів, ми, на жаль, кожен рік все більше і більше з різних причин (крім занепаду та руйнування, це і оренда, і приватизація, і переведення з одного статусу в інший) їх втрачаємо». Тому, за словами ініціатора ідеї, основною метою проведення акції є своєрідна інвентаризація, опис всіх замків, фортець та палаців України. «Складання своєрідної карти замків, фортець та палаців України, аналіз сучасного стану збереженості цих пам’яток, розкриття їх історико-культурного потенціалу і встановлення перспектив залучення у музейно-екскурсійну, готельну й туристичну сфери», — пояснив він. Кінцевим же результатом проведення акції Микола Томенко визначає розробку комплексної стратегії підтримки, реконструкції та відновлення архітектурно-історичних пам’яток за рахунок коштів Державного та місцевих бюджетів, а також коштів приватних осіб.
 
Розповідаючи про схему проведення акції, М.Томенко повідомив, що вона буде проходити в три етапи. Так, на першому етапі будуть зібрані пропозицій щодо її учасників. Під час другого етапу відбудуться представлення областями своїх номінантів, а напередодні Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні – 27 вересня 2010 року відбудеться визначення 21 фіналіста акції. Останній етап – визначення переможців шляхом експертного та Інтернет-голосування – триватиме до грудня 2010 року. В результаті проведення акції будуть обрані 7 чудесних замків, фортець, палаців України і 7 замків, фортець, палаців, які знаходяться під загрозою швидкої руйнації та зникнення.
 
У прес-конференції також взяли участь члени Організаційного комітету акції: Голова громадської ради при Держкомтелерадіо Юрій Артеменко та головний редактор інформаційного агентства «УНІАН» Олександр Харченко.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути