chrome firefox opera safari iexplorer

У національному парку «Синевир» планується будівництво?

17 січня 2012 о 14:25

Екологи переконані: в Карпатах готується дерибан національного парку «Синевир». Вже сьогодні намічено, які саме землі вилучити із заповідної зони нацпарку.

«У грудні 2011 року відбулося засідання науково-технічної ради Національного природного парку (НПП) «Синевир». Як і все інше, що відбувається в Україні «під ялиночку», НТР повелась несподівано і з легкістю погодила вивести зі складу заповідної зони парку 37 гектарів і перевести їх до господарської зони», – розповідає заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

При кожному з національних природних парків (НПП) і заповідників працює так звана Науково-технічна рада (НТР). Саме через неї проходять усі рішення стосовно долі нацпарку. Один з останніх прикладів якісної роботи таких науково-технічних рад – недавня загроза будівництва нової дороги до курорту «Буковель» через природний заповідник «Горгани».

Тоді завдяки твердій позиції НТР вдалося відстояти одну з карпатських перлин, навіть попри загрози та звільнення директора заповідника. На жаль, все частіше ради працюють формально, нехтуючи виконанням своїх обов’язків.

Кожен національний парк України має чотири функціональні зони у своєму складі, де заповідна зона це та, в якій заборонено будь-які заходи, а господарська за своїм режимом не відрізняється, по суті, від звичайного лісництва.

Також в господарській зоні за умови відповідного цільового призначення земельної ділянки дозволене будівництво. Але сьогодні цільове призначення, на жаль, легко змінюється. Дві інші зони – регульованої та стаціонарної рекреації, що виділяється для туризму на природі.

Екологи застерігають: виведення території із заповідної зони нацпарків – небачений для України прецедент і очевидно, що він переслідує зовсім не природоохоронні цілі.

Які причини можуть примусити НТР зробити цей, без слів, несподіваний, крок щодо «Синевиру», лишається незрозумілим.

Екологічні організації мають запитання й до виконавців робіт по розробці нового проекту організації та зонування НПП «Синевир» – Державної екологічної академії. Адже саме вони мали б першими стати на заваді вилученню цінних лісів з режиму заповідання. Натомість новий проект зонування якраз і передбачив вилучення 37 гектарів зі складу заповідної зони.

Аби отримати відповіді на «синевирські» питання, природоохоронні організації направили запит до НПП «Синевир» та звернення до Генеральної прокуратури.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути