chrome firefox opera safari iexplorer

Кожні 30 секунд від насильства в міліції страждає один українець

10 лютого 2012 о 12:28

Кожні 30 секунд від незаконного насильства в українській міліції страждає людина. Такими є результати дослідження Української гельсінської спілки з прав людини та Харківського інституту соціальних досліджень.

У МВС відкидають більшість конкретних звинувачень правозахисників. Однак у міліції погоджуються, що проблема насильства існує та обіцяють її долати разом із громадськістю.

Кілька років тому київського бізнесмена Олександра Головка запросили до одного з районних управлінь міліції Києва на бесіду. Не відчуваючи за собою жодної провини, Олександр прибув до відділка.

Про те, що було далі, розповів його адвокат Юрій Мартиненко. «Його скрутили наручниками до батареї, били всім відділом карного розшуку райуправління міліції, били по-звірячому, зробили тяжку черепно-мозкову травму, потім сфальсифікували статтю 185 Адміністративного кодексу України «Непокора співробітникам міліції» і притягнули на другий день на суд. Весь його одяг був залитий кров’ю, а ті співробітники міліції – у них у всіх були опухлі руки, бо вони його били кулаками», – зазначив адвокат.

Щохвилини від насильства в міліції потерпає дві людини

Так відбувається, бо оцінкою роботи міліції є відсотковий показник розкриття злочинів, чого немає в жодній цивілізованій крані світу, говорить Юрій Мартиненко. А на отриманні визнання в скоєнні злочину базується вся система дізнання і слідства в Україні.

І ситуація з катуванням в міліції погіршується, говорить Євген Захаров, голова Української гельсінської спілки з прав людини. Так у 2011 році від насильства в міліції постраждав майже мільйон (980 тисяч) українців. Це значить, що кожну хвилину в органах внутрішніх справ від знущань потерпають 2 людини. Це найбільша цифра за всі роки досліджень, зауважує Захаров.

«Згідно з нашим дослідженням, за 5 років, у період із 2005-го по 2009 рік оцінка кількості постраждалих від незаконного насильства становила 1мільйон 300 тисяч людей по всій країні. У 2010 році – це 790 тисяч. Це означає, що кожні 40 секунд хтось піддається насильству в міліції. У 2011 році ця цифра ще більше зросла і досягла 980 000!»

Мобільні групи контролю

У МВС запевняють, що всі факти порушень перевіряють і розслідують. Начальник відділу моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ Макар Барилоговорить: щоб запобігти випадкам катувань у правоохоронних органах, міністерство налагоджує співпрацю з громадськими організаціями.

«Хочу подякувати тим громадським організаціям, які надають практичну допомогу у відновлення роботи мобільних груп контролю. Йдеться саме про залучення громадськості до контролю за умовами утримання громадян у кімнатах затриманих, ізоляторах тимчасового тримання. Найближчим часом буде підписано наказ, буде налагоджений механізм, який забезпечуватиме зменшення всіх негативних наслідків, які призводять до порушення прав громадян», – зазначив Барило.

При цьому він не уточнив, коли саме з’явиться цей наказ. Критерієм оцінки роботи міліції, запевнив чиновник, має бути не відсотковий показник розкриття злочинів, а оцінка суспільством її роботи.

Правозахисники, зі свого боку, кажуть, що найсуворіший контроль над працівниками міліції повністю ситуації не змінить – необхідно міняти психологію правоохоронців.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути